Malé Klárce pomáhal hledat dárce kostní dřeně i Jaromír Jágr. Lékaři ji zachránili

Obrázek malé holčičky s obvazem na hlavě a žádostí o pomoc při hledání vhodného dárce kostní dřeně loni sdílely na Facebooku tisíce lidí. A to včetně české hokejové superstar Jaromíra Jágra. Klárka trpí atypickým autoimunitním onemocněním, ale zdá se, že se lékařům povedlo najít řešení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dvouletá Klárka hledala minulý rok prostřednictvím příspěvku na Facebooku vhodného dárce kostní dřeně

Dvouletá Klárka hledala minulý rok prostřednictvím příspěvku na Facebooku vhodného dárce kostní dřeně | Foto: Petr Štangler

Atypická autoimunní porucha způsobuje, že se holčičce sice tvoří normální krev, ale organismus ji hned ničí.

„Krevní hladiny má teď opravdu vysoké. Je na tom tak, že můžeme snížit dávku léků,“ vysvětluje otec Petr Štrangler.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obrázek malé holčičky s obvazem na hlavě a žádostí o pomoc při hledání vhodného dárce kostní dřeně loni sdílely na Facebooku tisíce lidí. Jak se daří malé Klárce po více než roce?

„Dřív jsme museli dezinfikovat dům každý den. Před rokem nebylo možné, abyste se k nám přišla podívat. A kdyby synové přišli ze školy třeba s rýmou, tak je lepší, aby k ní chodili s rouškou. Ale jinak funguje normálně.“

Petr Štrangler před více než rokem zveřejnil na svém Facebooku status, ve kterém pro dcerku hledal vhodného dárce kostní dřeně. A nakonec uspěl, ale stav Klárky se podařil zlepšit pomocí léků.

Přesto se dál snaží získávat nové dárce. „Spoustu mých známých, kolegů, kamarádů vím, že vstoupili do registru nebo aspoň začali dávat krev. Snad se mi podařilo pár lidí donutit k zamyšlení a přemluvit k tomuto kroku,“ dodává.

Dva české národní registry dárců krvetvorných buněk mají zatím necelých 100 000 lidí. Každý rok jich ale řadu lékaři vyřazují kvůli jejich věku.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme