Kauza Brady jako spolupracovník StB a Pražská kavárna jako 'Kléma' Gottwald aneb Ovčáčkova twitterová přirovnání

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na Twitteru přirovnal kauzu kolem Jiřího Bradyho k neudělení státního ocenění Helmutu Zilkovi Václavem Havlem v devadesátých letech. Tehdy vyškrtnutí zavinila Zilkova spolupráce s komunistickou Státní bezpečností. Ovčáček na Twitteru rovněž v souvislosti s alternativní oslavou 28. října na Staromětském náměstí připomněl projev Klementa Gottwalda z února 1948.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezidentský mluvčí Jiří Ovčáček kauzu Brady komentuje na svém twitteru.

Prezidentský mluvčí Jiří Ovčáček kauzu Brady komentuje na svém twitteru. | Foto: Fotobanka Profimedia

„Vzpomínáte, jak Václav Havel na poslední chvíli zrušil udělení nejvyššího státního vyznamenání Helmutu Zilkovi?“ ptá se mluvčí Ovčáček na svém twitterovém účtu. Pod tuto otázku připojil článek Mladé Fronty Dnes. Píše se v něm o situaci, kdy v říjnu 1998 Václav Havel na poslední chvíli zrušil nominaci na Řád bílého lva pro bývalého starostu Vídně Helmuta Zilka. Týden před ceremoniálem vyšlo najevo, že spolupracoval s československou Státní bezpečností.

Jiří Ovčáček také ostře kritizuje politiky, kteří se rozhodli neúčastnit se slavnostního předávání ocenění 28. října na Pražském hradě. Na protest proti nevyznamenání Jiřího Bradyho se známé osobnosti i politici rozhodli oslavit státní svátek na Staroměstském náměstí. Konkurenční akci tady organizuje místopředseda sněmovny Petr Gazdík (STAN). Hradní mluvčí v té souvislosti připomněl zlomový projev Klementa Gottwalda z 25. února 1948, přičemž českého komunistického vůdce nazval "Klémou".

Prezidentův mluvčí bojkot označil za „manifestaci Pražské kavárny". Tento týden na svém twitteru zkritizoval i ministra kultury za setkání dalajlamou. „Když ministr nerespektuje názor vlády, proč v ní zůstává?“ reflektoval schůzku Daniela Hermana s tibetským duchovním.

Právě tato schůzka podle ministra kultury stojí za tím, že jeho strýc Jiří Brady zmizel ze seznamu nominovaných na státní ocenění. Že na něm figuroval, Daniel Herman v neděli dokládal textovou zprávou z Hradu i dopisem z prezidentské kanceláře. Ovčáček ale všechny jeho argumenty dementoval. Textovou zprávu, kterou v neděli Herman zveřejnil, označil za "jednoznačné vyvrácení lži, že došlo k vyškrtnutí."

Daniel Herman nicméně nadále trvá na svém stanovisku. Miloš Zeman mu prý řekl, že pokud se s dalajlamou sejde, Brady vyznamenání nedostane.

dbr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme