Íránce Zadeha, souzeného kvůli daňovým únikům, znovu zadržela policie

Policie v pátek v Praze zadržela obžalovaného podnikatele Sharama Abdullaha Zadeha, celý den u něj provádí domovní prohlídku, uvedl v tiskové zprávě Zadehův mediální konzultant Jan Jetmar. V pátek večer ho podle něj převezla k výslechu do Brna. Zadeh je obžalován z daňových úniků, hlavní líčení se koná u brněnského krajského soudu. Podle jeho advokátky Aleny Kojzarové zadržení souvisí se soudním procesem. Tam totiž při obhajobě Zadeh řekl, že policie v jeho případu ovlivňuje svědky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránský podnikatel s českým občanstvím Shahram Abdullah Zadeh (vlevo)

Íránský podnikatel s českým občanstvím Shahram Abdullah Zadeh (vlevo) | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

Televize Prima, která na případ upozornila, uvedla, že v 6:00 vtrhli k Zadehovi do bytu detektivové z hradecké expozitury Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Mluvčí centrály Jaroslav Ibehej pouze uvedl, že se útvar k této věci vyjadřovat nebude. také vrchní státní zastupitelství v Olomouci, které případ dozoruje, se k zadržení podnikatele zatím odmítá vyjádřit.

„Zadržení doktora Zadeha je odveta za jeho stížnost. Tuto akci Národní centrála proti organizovanému zločinu dává do přímé souvislosti i s jeho podnětem, který se týkal nestandartních a nezákonných postupů policie a státních zástupců. Doktor Zadeh poukazuje na to, že byl v minulosti upozorňován, že právě v souvislosti s jeho výpovědí mu hrozí takovéto zadržení, “ řekla Radiožurnálu Zadehova advokátka Alena Kojzarová.

Íránci s českým občanstvím Zadehovi a jeho 14 společníkům hrozí až 13 let vězení. Podle obžaloby šidili stát při dovozu pohonných hmot do Česka, celková škoda činí 2,5 miliardy korun. Zadeh vinu popírá. Tvrdí, že kauza má jen vytvořit u veřejnosti iluzi boje proti daňovým únikům, přičemž skuteční pachatelé spravedlnosti unikají.

Obžalovaný Zadeh podal další trestní oznámení. Stěžuje si na státního zástupce i soudce

Číst článek

Jetmar večer řekl, že policie v pátek Zadeha zatím z ničeho neobvinila. Má jít o údajné ovlivňování svědků, uvedl. „Tuto akci NCOZ dává Zadeh do přímé souvislosti s jeho podnětem, který se týkal nestandardních a nezákonných postupů policie a státních zástupců," uvedl Jetmar.

Doplnil, že Zadeh dlouhodobě poukazuje na skutečnost, že trestní stíhání v jeho kauze vede policie a státní zastupitelství pouze proti některým osobám, zatímco zakladatelé a organizátoři daňových úniků nejsou vůbec stíháni.

„Pan Zadeh je po 14 hodinách domovních prohlídek právě převážen do Brna k výslechu. Ten se však neuskuteční bez přítomnosti právního zástupce, takže uvidíme, zda ho budou vyslýchat ještě v noci, nebo až ráno," řekl ČTK kolem 21:00 Jetmar. Doplnil, že Zadehův právní zástupce je také na cestě do Brna.

Rekordní kauce

Aby se podnikatel dostal z vazby, musel složit rekordní kauci 150 milionů korun. Bezprostředně po jeho propuštění počátkem února po složení této kauce Zadeha zadržela policie kvůli jinému stíhání v Íránu. V policejní cele strávil Zadeh další tři dny.

Podle obžaloby Zadeh v letech 2012 a 2013 přivezl s komplici do Česka stovky milionů litrů pohonných hmot ze Slovinska a Německa a stát šidili na daních pomocí falešných daňových přiznání. K obchodům podle obžaloby využíval takzvané bílé koně a do transakcí bylo zapojeno 65 firem.

Vinu v kauze daňových úniků u soudu už dříve popřeli podnikatelé Petr Moštěk i Daniel Rudzan. Také další čtyři obžalovaní uvedli, že stát na daních nešidili. Někteří obžalovaní tvrdí, že policie manipulovala s fakty ve snaze vytvořit důkazy pro proces. Státní zástupce Aleš Sosík to odmítl.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme