Hrad Bouzov patří státu. Soud znovu zamítl žalobu Německého řádu

Olomoucký krajský soud ve čtvrtek v odvolacím řízení potvrdil zamítnutí žaloby Německého řádu, který se domáhal navrácení státního hradu Bouzov. Žaloba na Národní památkový ústav, který hrad odmítl v květnu 2014 vydat v rámci církevních restitucí, není podle soudu důvodná. Stejné rozhodnutí vydal již loni v srpnu olomoucký okresní soud, řád se však proti němu odvolal. Podle právní zástupkyně řádu Lenky Charvátové není vyloučeno, že se řád dovolá k Nejvyššímu soudu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrad Bouzov

Hrad Bouzov | Foto: Scotch Mist | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY-SA 4.0

Podle soudkyně Ivany Pikalové okresní soud zcela správně vedl řízení a napadený rozsudek je přezkoumatelný. Provedeny byly podle soudu všechny potřebné důkazy. Podle soudu vydání hradu řádu nepřísluší, nepodařilo se mu prokázat, že má na hrad nárok podle zákona o majetkovém vyrovnání. Dokazování bylo podle právníků památkového ústavu, kteří ve sporu zastupovali stát, velmi náročné, spis čítá přes 4000 stran a bylo potřeba kvůli nim projít řadu archivů.

Bouzov je jednou z nejnavštěvovanějších moravských památek, ročně ho navštíví zhruba 100 tisíc lidí. Hrad byl založen na počátku 14. století. Řád německých rytířů (od roku 1929 Německý řád) jej získal na konci 17. století. V držení řádu zůstal hrad do října 1938, kdy ho nacisté zkonfiskovali a spolu s dalším řádovým vlastnictvím předali do německé správy. Hrad získal šéf SS Heinrich Himmler, v době okupace byl Bouzov sídlem přepadového oddílu SS. Po válce byl Bouzov konfiskován a od roku 1945 je majetkem státu. Německý řád o hrad usiluje od roku 1998.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme