Horníci Dolu Paskov fárají na poslední směnu, útlum symbolu úpadku OKD začne v pátek

Ostravsko přijde o další činný důl. Ve čtvrtek naposledy nastoupí na noční směnu horníci z Dolu Paskov a už v pátek začne útlum obou šachet – Staříč a Chlebovice u Frýdku-Místku. Ztrátový Důl Paskov se stal v poslední době symbolem těžkostí společnosti OKD, která je už téměř rok v úpadku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Paskov

Důl Paskov | Foto: OKD, a. s.

Když jsme před časem sfárali do kilometrové hloubky na Dole Paskov, viděli jsme jedinečnou věc – horníky, kteří přejíždí pod zemí z místa na místo na pásech spolu s uhlím. To už ale bude minulostí, stejně tak jako třeba unikátní spleť kolejí a důlní železnice. Až zítra ráno skončí noční směna, nastoupí konzervační týmy.

„Začnou připravovat postupnou demontáž strojů a zařízení. Bylo dohodnuto, že na útlumu Dolu Paskov se bude podílet 300 zaměstnanců, kteří zde pracovali,“ potvrdil mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Horníky na Dole Paskov čeká poslední noční směna. Zítra brzy ráno začne útlum obou šachet - ve Staříči a Chlebovicích. Podrobnosti připravil redaktor Martin Knitl.

V dole zůstane v každém případě i po téměř 50 letech těžby spousta uhlí. „Je to velká škoda, že se nedotěží až na takzvanou stopčáru,“ dodává hornický odborový předák Jaromír Pytlík.

Od 1. dubna Důl Paskov skončí i formálně a naopak vznikne nový závod Útlum-Jih. Vedení OKD se podařilo přesvědčit jen asi dvě stovky horníků k přemístění na šachty na Karvinsku, kde na rozdíl od Dolu Paskov visí spousta inzerátů a pracovních nabídek pro havíře.

Symbolický poslední vozík vyjede z podzemí kvůli bezpečnostním přípravám až příští týden.

Důl Paskov | Foto: Český rozhlas

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme