Házení vajec na prezidenta není trestný čin, ale přestupek, rozhodl soud

Obvodní soud pro Prahu 2 rozhodl, že muž, který 17. listopadu 2014 házel vejce na prezidenta Miloše Zemana, se nedopustil trestného činu, ale pouze přestupku. Rozhodnutí soudu je nepravomocné, informovala Česká televize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle kódu na každém vejci poznáte, odkud pochází a zda bylo sneseno v klecovém nebo volném chovu

Podle kódu na každém vejci poznáte, odkud pochází a zda bylo sneseno v klecovém nebo volném chovu | Foto: Tereza Brázdová | Zdroj: Český rozhlas

Muž házel na prezidenta vejce při odhalení pamětní desky k 25. výročí pádu komunistického režimu před třemi roky. Prezidenta tehdy vypískaly stovky lidí. Kromě vajíček létaly na prezidenta i jiné předměty.

Kvůli vrhání vajec na prezidenta původně policie zadržela dva muže. Incident původně vyhodnotila jako přestupek proti občanskému soužití a předala jej magistrátu. Ten rozhodl, že o přestupek nejde a celý případ odložil.

Magistrát ale později na podnět městské části Praha 2 případ znovu otevřel a předal jej policii. Ta je obvinila z výtržnictví. Loni v létě pak zastavila stíhání jednoho z nich a u druhého později navrhla obžalobu.

Státní zástupce muže obžaloval loni v říjnu. Hrozil mu trest odnětí svobody až na dva roky. Obvodní soud ale nyní rozhodl, že se nejedná o trestný čin, ale jen o přestupek, potvrdila České televizi informaci mluvčí soudu Marcela Pröllerová. Rozhodnutí zatím není pravomocné a lze proti němu podat do tří dnů stížnost.

Denisa Šindlerová, pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme