Druhá větev Rathovy kauzy se vrací na začátek. Případ znovu prošetří policie

Rozhodnutí, podle něhož se druhá větev Rathovy kauzy vrací k došetření, je pravomocné. Státní zástupci proti němu nepodali stížnost, uvedly Lidovky.cz. Vrchní státní zastupitelství v Praze v čele s Lenkou Bradáčovou přijalo verdikt pražského krajského soudu, který nařídil případ došetřit. Nyní se tak případ vrací do rukou policie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath | Foto: Filip Jandourek

„Žádná ze stran si proti zmiňovanému rozhodnutí nepodala stížnost. Rozhodnutí je pravomocné, to znamená, že proti němu již není možné podat stížnost,“ řekla serveru Lidovky.cz mluvčí Krajského soudu v Praze Pavlína Bočková.

Druhá větev Rathovy kauzy se týká devíti lidí včetně Ratha a osmi firem. Obvinění v druhé větvi kauzy podle vyšetřovatelů požadovali úplatky za 66,4 milionu korun, z toho převzali 3,4 milionu Kč.

Rath chce umlčet prezidenta Zemana, kvůli své kauze ho posílá k Ústavnímu soudu

Číst článek

Případ se týká rekonstrukcí či výstavby pavilonů nemocnic v Kladně, Mladé Boleslavi a Kolíně a dodávky sanitek pro středočeskou záchrannou službu. Celkem šlo o zakázky za více než 700 milionů korun.

Vedle Ratha a manželů Kottových se případ týká také vrcholných manažerů stavební firmy Metrostav Pavla Piláta a Jiřího Anděla či šéfa středočeské záchranky Martina Houdka a dalších tří lidí. Aktéry jsou však také společnosti Metrostav, Konstruktiva Branko JIPE a dalších pět firem.

Nezákonné odposlechy

Druhou větev korupční kauzy Davida Ratha shodil Krajský soud v Praze v lednu kvůli nezákonnosti odposlechů.

Odposlechy nelze použít ani ve druhé části kauzy Rath, jsou nezákonné, rozhodl soud

Číst článek

„Krajský soud v Praze po přezkoumání příkazů k odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu dospěl k závěru (ve shodě s Vrchním soudem v Praze), že tyto příkazy trpí zásadní procesní vadou, kterou je jejich nezákonnost," zněla stěžejní pasáž dokumentu soudce krajského soudu Iva Zelinky.

Pražská vrchní návladní Lenka Bradáčová se už dříve především vůči části věnované odposlechům vymezila.

„S rozhodnutím nemůžeme absolutně souhlasit. V části o použitelnosti odposlechů je to beze zbytku převzatý názor Vrchního soudu v Praze, proti němuž jsme již uplatnili u ministra spravedlnosti podnět, kterému bylo vyhověno. Soud nepřináší žádné nové argumenty,“ uvedla šéfka Vrchního zastupitelství v Praze dříve pro Zpravodajský web Českého rozhlasu. Úřad Bradáčové však nakonec stížnost proti rozhodnutí nepodal.

dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme