Babičky, elitářský roaming i polské služby: přehled výroků, které vedly k pádu ministra Mládka

Premiér Bohuslav Sobotka odvolá ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka. Oznámil to v pondělí na tiskové konferenci s tím, že nebyl v poslední době spokojený se způsobem, jakým ministerstvo pracuje. Ministr Mládek podle vlastních slov čelil mediální kampani, kterou primárně vedl ministr financí Andrej Babiš. Přečtěte si, jaké výroky přispěly k pádu ministra průmyslu Mládka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek | Zdroj: ČTK

17. října 2016

„Já jsem nikdy neříkal, že budu rezignovat, já jsem řekl, že dám funkci k dispozici, což jsem udělal před několika okamžiky,“ prohlásil Mládek po svém neúspěchu v senátních volbách.

Podle Sobotky tehdy téma rezignace otevřel sám Mládek, pro něj to téma nebylo. Prohlásil přitom, že jako předseda vlády nechce, aby Mládek svou funkci opustil. „Máme rok do voleb do Poslanecké sněmovny a pro mne je klíčové, abychom se zabývali celkovým zlepšením fungování ČSSD, což bude mimo jiné znamenat větší nasazení členů vlády,“ uvedl.

Začátek února 2017

„V případě českých zákazníků je roaming elitářská záležitost. Pokud pro pět procent zákazníků zlevníme cenu dat, doplatí na to zbývajících 95 procent, kteří nikam necestují,“ prohlásil ministr na účet roamingových služeb. Sklidil si za to tehdy kritiku spolustraníků z ČSSD i politiků koaličních hnutí ANO a opoziční ODS.

14. února

„Drzá odpověď z mé strany, za kterou se omlouvám: Chcete služby jako v Polsku - odjeďte do Polska,“ odpověděl náměstek ministra průmyslu Lubomír Bokštefl na otázku jednoho z diskutujících na serveru Aktuálně.cz, proč v Česku nenabízejí operátoři stejné ceny jako v sousedním Polsku.

Sobotka odvolá Mládka. Premiérovi se nelíbí, jak ministr řešil kauzu s operátory

Číst článek

Slova náměstka zkritizoval premiér Sobotka. „Odpověď náměstka Bokštefla ohledně mobilních služeb byla neuvěřitelně hloupá a úplně v rozporu s politikou vlády. Tlačíme na levnější mobilní data!“ uvedl na twitteru.

Mládek ten večer uvedl, že vyjádření jeho náměstka bylo nešťastné. Pochybení ale svedl na ředitele komunikace Proroka. „Beru na sebe odpovědnost za své podřízené a při zjišťování příčin tohoto mediálně nešťastného problému jsem zjistil, že náměstkovi Lubomíru Bokšteflovi ředitel Odboru komunikace a marketingu MPO Roman Prorok neposkytl dostatečnou mediální přípravu a podporu. Rozhodl jsem se proto, že pana Romana Proroka odvolám ke dni 15. 2. 2017 z funkce ředitele Odboru komunikace a marketinku MPO a panu náměstkovi Lubomíru Bokšteflovi jsem vyslovil důtku za toto prohlášení," prohlásil Mládek.

15. února

„Za personální politiku každého resortu zodpovídá a nese odpovědnost vždy daný ministr, stejně je tomu na MPO,“ reagoval na odvolání šéfa odboru komunikace Proroka premiér Bohuslav Sobotka na Novinky.cz. Podle něj nešlo o náměstky, ale o snížení cen za mobilní data a zlepšení situace na českém trhu s mobilními a digitálními službami.

Ovčáčkova smršť na twitteru. Kritizuje Prouzu za spojení s 'politickými neziskovkami'

Číst článek

„Zásadní pro mě je, aby v této věci splnil ministr Mládek úkoly, které jsem mu dal, tedy zejména rychlé předložení novely zákona o elektronických komunikacích, která zajistí silnější ochranu spotřebitelů a rozšíří pravomoci Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) v oblasti regulace včetně zásadního zvýšení možnosti ČTÚ ukládat pokuty. Zákon chci v každém případě prosadit ještě do voleb,“ dodal.

17. února

„Nízké ceny potřebují všichni, a ne jen malé procento, které si to vyjedná. Pro babičky a další lidi, kteří nejsou schopni vyjednávat, řekněme s asertivními prodejci, tak aby i oni měli nižší ceny,“ obhajoval ministr Mládek svůj návrh v novele zákona o elektronických komunikacích, který má lidem znemožnit vyjednávat si výhodnější tarify v rozhovoru pro Novinky.cz.

„Toto je snaha o transparentnost, aby všichni věděli, v čem se mohou pohybovat. Snaha pomoct zákazníkům, kteří nejsou schopni vyjednávat,“ dodal. Na otázku, zda podle něj babičky hodně používají mobilní data, pak odpověděl, že myslí, že ano, a pokud ne, tak během několika let budou.

20. února

„Pan premiér rozhodl podle svých PR poradců, medializací a nikoliv podle skutečnosti,“ reagoval na své odvolání Mládek při tiskové konferenci. Odmítl přitom, že by v kauze s operátory selhal. Je to prý mimo kompetence jeho úřadu. Mládek se podle vlastních slov stal obětí mediální kampaně, kterou začal a sám primárně vedl ministr financí Babiš.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme