Alimenty by měl za dlužníky platit stát a peníze pak vymáhat zpětně, rozhodla vláda

Výživné by mohl za rodiče dlužníky platit stát. Vyplacené dávky by pak úřady práce vymáhaly po neplatičích. Zálohované alimenty na vládě prosadilo ministerstvo práce a sociálních věcí v čele s Michaelou Marksovou z ČSSD. Resort tak chce pomoct rodičům samoživitelům. Normu nyní dostanou poslanci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Děti z domácností s nižším příjmem by podle návrhu zákona měly dostávat podle svého věku maximálně 2088, 2568 či 2940 korun, tedy nejvýš 1,2násobek svého životního minima.

K zavedení náhradního výživného se vláda zavázala v koaliční smlouvě. Koalice ale záměr už dvakrát smetla. Vadila hlavně nízká vymahatelnost, státu se měla vrátit zhruba tři procenta vyplacené sumy.

Hnutí ANO se dřív stavělo proti zavedení „další sociální dávky". Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ale zákon před nedávnem označil za jednu z deseti priorit svého kabinetu pro zbytek vládnutí.

K normě měly výhrady některé resorty, kraje, odbory i opoziční strany. Podle poslední verze zákona by vymahatelnost měla dosahovat asi deseti procent. Roční výdaje ministerstvo práce spočítalo na 736,8 milionu korun, zpět by dostalo asi 73,9 milionu.

Neplacení výživného je trestné

Neplacení výživného déle než čtyři měsíce je trestné. Pokud je to z nedbalosti, hrozí rok vězení. Za vyhýbání se povinnosti jsou to až dva roky.

Analýza z Pelikánova úřadu: Neplacení alimentů má být trestné jen ve vážných případech

Číst článek

Pokud dítěti či jinému příjemci hrozí nouze nebo jiné nebezpečí, může pachatel za mřížemi skončit až na tři roky. Využívají se i alternativní tresty jako zabavení řidičských průkazů.

V roce 2015 bylo kvůli zanedbání výživy téměř 5900 lidí stíhaných, 5530 obžalovaných a 8160 pravomocně odsouzených, z nich 1470 poprvé. Nepodmíněný trest dostalo 766 osob, o řidičský průkaz přišlo 41 lidí.

Na začátku letošního února bylo ve věznicích za zanedbání výživy 1319 lidí. Polovina neplatičů alimentů je odsouzena opakovaně.

ČTK, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme