Kvůli rasistickému žhářství jsou ve vazbě čtyři muži

Čtyři muže ze severní Moravy obvinila policie v souvislosti s dubnovým žhářským útokem na romskou rodinu ve Vítkově na Opavsku. Na všechny uvalila vazbu. Celkem policisté zadrželi dvanáct osob - devět mužů a tři ženy, ostatní mimo hlavní čtveřici po výslechu propustili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tragický požár rodinného domu ve Vítkově

Tragický požár rodinného domu ve Vítkově | Foto: Hasičský záchranný sbor MS kraje

Jak informovala Brigita Bilíková z Krajského státního zastupitelství v Ostravě, zadržená čtveřice čelí obvinění z pokusu o vraždu s rasovým motivem.

Jde o muže kolem pětadvaceti let z Moravskoslezského kraje. V případě prokázání viny jim hrozí od 12 do 15 let vězení, případně i výjimečný trest.

Všichni čtyři obvinění, kteří patří k přívržencům krajní pravice, byli podle policie na místě činu, někteří z nich se k trestnému činu doznali. Útok spáchaný v noci na 19. dubna prý připravovali několik týdnů.

"Domluvili se na způsobu útoku, společně - každý něco - zařídili lahve, tekutinu, zápalné knoty. Poté v nočních hodinách dojeli na místo, jeden zůstal v autě, tři z auta vystoupili a každý do tří ze čtyř předních oken hodil jednu láhev, čímž výrazně zvýšili hořící účinek," popsala útok Bilíková.

Dům si podle ní pachatelé vytipovali náhodně, ale věděli, že jde o rodinu s dětmi. Následný požár zranil tři lidi, nejvážněji dvouletou Natálku, která je stále v péči lékařů. Utrpěla popáleniny druhého a třetího stupně na 80 procentech těla a její stav je dál velmi vážný.

Lubomír Metvar z odboru obecné kriminality Policie Moravskoslezského kraje doplnil první podrobnosti: "Někteří z podezřelých a zadržených mají za sebou trestní minulost. Někteří ze čtyř zadržených se k trestnému činu doznali a projevili určitou dávku lístosti. Zbývající se k trestnému činu nedoznali."

Podle ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Policie ČR Roberta Šlachty bleskové zadržení radikálů zatím nevyvolalo nějakou odezvu v extremistických skupinách: "Samozřejmě sledujeme reakce, ale v současné době nemáme informace o nějaké odvetě."

Bývalý ministr, v současné době soukromý advokát Tomáš Sokol řekl Rádiu Česko, že případ má velmi zavrženíhodné okolnosti - byl to pokus o vraždu více osob. V případě prokázání viny odhaduje výši trestů kolem dvaceti let vězení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý ministr, advokát Tomáš Sokol na Rádiu Česko o žhářském útoku ve Vítkově

Ladislav Toušek ze společnosti Člověk v tísni řekl v Radiofóru Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu, že podobných případu už bylo devatenáct. Žhářství je tedy podle něj častým projevem extrémistů.

Ladislav Toušek ze společnosti Člověk v tísni v Radiofóru Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu o žhářství extrémistů, záznam v RÁDIU NA PŘÁNÍ

Sociolog Ivan Gabal v pořadu Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu Stalo se dnes zdůraznil, že ve Vítkově šlo o organizovanou záležitost, o etnické násilí s cílem ublížit na zdraví, ne-li zabít.

Sociolog Ivan Gabal v pořadu Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu Stalo se dnes o extrémismu, záznam v RÁDIU NA PŘÁNÍ

O žhářském útoku ve Vítkově si přečtěte také:
Stav popálené malé Natálky z Vítkova se výrazně zlepšil
Prezident přerušil trest otci popálené romské holčičky
Policie: Žháři zaútočili na dům ve Vítkově zápalnými předměty
Požár v domě romské rodiny ve Vítkově byl založen úmyslně
Dvouletá holčička je po útoku žhářů stále v kritickém stavu
Při požáru domu se těžce popálila dvouletá dívka, policie nevylučuje útok žhářů

Martin Hromádka, Karolína Dubová, Jan Richter, Miroslav Panuška, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme