Policie zatkla podezřelé ze žhářského útoku ve Vítkově

Policisté zatkli dvanáct lidí podezřelých ze žhářského útoku na dům romské rodiny ve Vítkově. Podle neoficiálních informací kriminalisté zadrželi skupinku pravicových extremistů na Bruntálsku. Policisté teď vyslýchají podezřelé i svědky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tragický požár rodinného domu ve Vítkově

Tragický požár rodinného domu ve Vítkově | Foto: Hasičský záchranný sbor MS kraje

Krajská státní zástupkyně Zlatuše Andělová uvedla, že v současné době nelze k případu sdělit bližší informace, protože by to ohrozilo vyšetřování.

"Ano mohu potvrdit, že se jedná o kauzu Vítkov. Jedná se o počátek vyšetřování. Provádějí se úkony trestního řízení, což je velmi náročná práce. Je nutno zrealizovat úkony v termínu. Z tohoto důvodu prozatím žádné podrobnější informace poskytovat nebudeme," řekla Andělová.

O nic sdílnější nebyli zatím ani policisté, kteří odkazují na zítřejší mimořádnou tiskovou konferenci. "V této chvíli není možné blíže specifikovat, o jaký skutek se jedná," uvedla krajská policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Romský aktivista: Celé je to jedna skupina

Žháři vhodili v dubnu do domku obývaném devítičlennou romskou rodinou tři zápalné láhve s benzínem. Při požáru se nejvážněji zranila dvouletá Natálka, která je stále v péči lékařů ostravské fakultní nemocnice.

Rodiče Natálky vyjádřili velkou naději na vyřešení ostře sledované kauzy. Ostravský romský aktivista Kumar Vishwanathan je přesvědčen, že za vším jsou extremisté, kteří zapalovali domy nejen v tomto případě.

"Vítkov není první. Jsme přesvědčeni, že tady v celém okolí je to jedna skupina. Já doufám, že bude spravedlivý soud a chválím policii," uvedl Vishwanathan.

Kriminalistka Petra Svobodová už dříve Českému rozhlasu potvrdila, že na Bruntálsku je extremismus vážným problémem.

"Problematiky extremismu nás trápí ze všeho nejvíc. Je to latentní trestná činnost a jsou zde sympatizanti s tímto hnutím. V rámci okresu je v každém městě vždy někdo takový," řekla Svobodová.

V to, že se tento závažný případ z letošního dubna, chýlí ke konci, doufá i vítkovský starosta Pavel Smolka.

"Jsem rád, že policie už je ve fázi, kdy někoho vyslýchá, třebaže zatím nemáme bližší informace o tom, kolik lidí bude obviněno, z jakých trestných činů. Jeví se to tak, že by se to mohlo minimálně pohnout k nějakému obvinění," uvedl Smolka.

Podle právníka Petra Černého vše nasvědčuje tomu, že šlo skutečně o rasově motivovaný útok. "Zatím na to ty indicie, hlavně skutečnost, že jde o organizovanou skupinu založenou na extremistickém základě, opravdu ukazují. Výška trestu pak závisí na tom, jestli to soud bude považovat za ublížení na zdraví nebo pokus o vraždu," řekl Černý Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Státní zástupce v Ústí nad Labem Petr Černý v Radiofóru

Přečtěte si také:
Stav popálené malé Natálky z Vítkova se výrazně zlepšil
Zdravotní stav popálené holčičky z Vítkova se zhoršil
Prezident přerušil trest otci popálené romské holčičky
Policie: Žháři zaútočili na dům ve Vítkově zápalnými předměty
Požár v domě romské rodiny ve Vítkově byl založen úmyslně
Dvouletá holčička je po útoku žhářů stále v kritickém stavu
Při požáru domu se těžce popálila dvouletá dívka, policie nevylučuje útok žhářů

Andrea Brtníková, Martin Knitl, Michal Schoffer, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme