Senátoři dokončují ústavní stížnost na Lisabonskou smlouvu

Do dvou až tří týdnů by mohla být hotová ústavní stížnost na Lisabonskou smlouvu, kterou připravují senátoři. Podle senátora Jiřího Oberfalzera (ODS) se teď pracuje na finální verzi textu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Schůze Senátu

Schůze Senátu | Foto: www.senat.cz

Lisabonská smlouva reformuje fungování Evropské unie. V platnost vstoupí až poté, co ji potvrdí všech 27 členských zemí. V České republice se čeká na podpis prezidenta Václava Klause.

Senát schválil smlouvu na začátku května. Kritici dokumentu už v té době mluvili o další ústavní stížnosti. Teď její znění postupně dokončují a pracují na konkrétní argumentaci. Mezi spornými místy, na která chtějí tentokrát upozornit, je podle senátora Oberfalzera například otázka trestního práva, které je podle něj součástí suverenity státu.

Další senátor za ODS, Jaroslav Kubera, pak vysvětlil, proč autoři nové ústavní stížnosti považují právě výtky na trestní právo klíčové: "Soustředíme se na tzv. třetí pilíř EU - trestní právo. To bylo až dosud doménou členských zemí. Evropská unie ale ve své snaze přiblížit se co nejvíce federálnímu státu nenápadně získává právní subjektivitu i věcech, kde ji dosud neměla, a to považujeme za velký problém," prozradil Kubera.

Podle sociální demokracie ale není pro další ústavní stížnost důvod. Navíc všechna sporná místa se podle předsedy senátorů ČSSD Petra Víchy mohla vyřešit už při minulém projednávání u Ústavního soudu. "Jen si kladu otázku, proč to neučinili tehdy důkladně a nedali ty otázky už předtím. Mohlo to už být dávno vyřešeno," domnívá se Vícha.

Ústavní soud totiž už jednou stížnost na Lisabonskou smlouvu řešil. Části, které vloni na podzim posuzoval, ale neshledal v rozporu s českou ústavou. Senát i Poslanecká sněmovna už smlouvu ratifikovaly, prezident Václav Klaus chce ale s podpisem čekat až do poslední chvíle."Já určitě počkám, až všechny ty věci, a mezi ty patří i ústavní stížnost senátorů, se uskuteční," řekl Klaus.

Přečtěte si také:

Senátoři žádají Ústavní soud o přezkoumání Lisabonské smlouvy
Oberfalzer: Při posuzování Lisabonské smlouvy by se soudci měli inspirovat v Německu
Irové si zopakují referendum o Lisabonské smlouvě 2. října
Německý ústavní soud pozastavil ratifikaci Lisabonské smlouvy, rozpor ale nenašel
Prezident Klaus chce rozhodnout o Lisabonské smlouvě jako poslední v Unii
Lisabonská smlouva není proti ústavnímu pořádku

Marika Táborská, Veronika Malá, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme