Martin Bursík nebude kandidovat do Poslanecké sněmovny

Bývalý předseda Strany zelených Martin Bursík nebude v předčasných volbách v říjnu znovu kandidovat do Poslanecké sněmovny. Radiožurnálu řekl, že se místo toho chce věnovat konkrétní práci pro ochranu klimatu a životního prostředí. Kandidovat se nechystá ani bývalá místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová. Rozhodnutí padla na dvou krajských konferencích, zelení dohadovali složení kandidátek v Praze a Českých Budějovicích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Bursík

Martin Bursík | Foto: Marián Vojtek

Bursík se rozhodl z vedení strany odejít po neúspěchu ve volbách do Evropského parlamentu: "Neodcházím ze Strany zelených, zůstávám do října poslancem, a pak členem strany. Věnoval jsem Straně zelených pět let života, dovedl jsem ji do sněmovny i do vlády. Myslím, že nastal čas dát příležitost těm, kteří jsou přesvědčeni, že to budou dělat lépe. Tak to v politice chodí."

O budoucnosti zelených na české politické scéně pak Bursík řekl: "Věřím, že podobně jako v západní Evropě, kde se zeleným velmi dobře daří, tak i u nás, jak bude ve společnosti bude zrát vědomí potřebnosti chránit životní prostředí, tak i poroste význam a potřeba politického působení Strany zelených."

Co se týká jeho osobně, Bursík prozradil:"Rozhodl jsem se, že v další životní etapě dám předost konkrétní práci pro ochranu klimatu a ochranu životního prostředí před stranickou politikou, která mě popravdě řečeno stála mnoho sil."

Dana Kuchtová míří do komunální politiky

Do Poslanecké sněmovny v předčasných volbách v říjnu nebude kandidovat ani bývalá místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová: "Byla jsem ochotná kandidovat. Ale protože jsou ve straně jsou pořád některá křídla, která si mou kandidaturu nepřejí - a protože Martin Bursík nekandiduje - tak z těchto důvodů raději nebudu tentokrát kandidovat. Raději přispěji k tomu, aby se situace ve straně uklidnila."

Dana Kuchtová | Foto: Strana zelených

Kuchtová v této souvislosti zdůraznila: "Je důležité zachovat Stranu zelených v parlamentním spektru. Pro mě je prioritou strana a ne, jestli se dostanu do parlamentu nebo budu mít nějakou funkci."

Ke svým osobním plánům Kuchtová dodala: "Není o ovšem žádný můj konec v politice. Nehodlám nijak rezignovat. Chci se do strany vrátit, bude-li to možné. Myslím, že to možné bude, až se Strana zelených zklidní. Chtěla bych kandidovat v komunálních volbách."

Přečtěte si také:
Do předčasných voleb povede zelené Ondřej Liška
Šéf zelených Martin Bursík rezignoval
Ze Strany zelených vystoupil předseda moravskoslezské organizace
Zubová s Jakubkovou jednaly proti vlastní straně, tvrdí šéf zelených Bursík
Zelení vyloučili čtyři stranické kritiky

Petr Medek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme