Systém datových schránek má problémy, podle České pošty se daly očekávat

Systém datových schránek čeká za posledních devět dní už druhá odstávka. Poprvé systém technici kontrolovali o uplynulém víkendu, nově se další odstávka plánuje na ten následující. Podle Petra Stieglera z České pošty je systém velmi složitý a technické potíže se daly očekávat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Datové schránky

Datové schránky | Foto: Ministerstvo vnitra ČR

"Do prvního listopadu se nacházíme v přechodném období. Tuto dobu budeme využívat k tomu, abychom systém dolaďovali. Existují určité plánované odstávky, které budou během prázdnin probíhat vždycky ze soboty na neděli a v nočních časech. Prostě tak, aby uživatele co nejméně omezily," uvedl Stiegler.

Podle ministerstva vnitra by plánovaná odstávka systému datových schránek neměla jejich majitelů komplikovat situaci. Podle mluvčího ministerstva Vladimíra Řepky by lidé s úřady ani soudy problémy mít neměli:

"Odstávky budou probíhat v noci a o víkendu, kdy lidé nepracují. Tudíž je minimální pravděpodobnost, že by do schránek nebylo něco doručeno. Odstávky by také neměly příliš omezit přístup do datové schránky a domníváme se, že by neměly mít vliv na desetidenní lhůtu pro doručení zprávy."

Podle novináře Jiřího Peterky ze serveru Lupa.cz jsou technické problémy systému pochopitelné, problém je, že se majitelé datových schránek o odstávkách nedozvědí. Ministerstvo vnitra o nich bude totiž informovat pouze na internetu.

"Zatím to vypadá, že uživatel nebude dopředu informován o výpadcích a bude muset datové schránky pravidelně kontrolovat. To pro něj může mít nepříjemný důsledek. Například když bude mimo dostupnost datových schránek a bude počítat s tím, že se poslední den do schránky podívá, kvůli výpadku ale nebude moci a tím zmešká desetidenní lhůtu ," varuje Peterka.

Úřady považují zprávu za doručenou po deseti dnech, pokud si ji majitel schránky nevyzvedl dříve. Stejné pravidlo platí i pro lidi, kteří si chodí pro doporučené dopisy na poštu.

Přečtěte si také:
Se zřizováním datových schránek jsou někde problémy
Česká pošta spustila systém datových schránek
Úřady mezi sebou začínají komunikovat elektronicky. Česká pošta spustila datové schránky
Od 1. července se už nebudeme moci vyhýbat doručení soudních obsílek
Nový Bor testuje datové schránky
České Budějovice budou od státu chtít plně hradit provoz datových schránek pro menší obce

Květa Moravcová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme