Šimerka: Některé kraje by měly více přispívat na sociální služby

Větší roli při financování sociálních služeb by měly hrát některé kraje. Myslí si to ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka. Od krajů by také čekal větší účast na kontrole poskytovatelů sociální péče. Na krajích bude navíc od roku 2012 také rozdělování dotací poskytovatelům, což v současnosti dělá stát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo práce a sociálních věcí

Ministerstvo práce a sociálních věcí | Foto: Jan Rosenauer

Provozovatelé zařízení sociálních služeb si stěžují, že dotace od státu jsou nízké a peníze jim na účet přicházejí se zpožděním. Podle ministra práce Šimerky ale právě některé kraje na financování sociálních služeb většinou platí málo peněz:

"Musím ale zároveň říct, že kraje k tomu přistoupily každý jinak. Jsou kraje, které dotují nebo financují sociální služby ze svého rozpočtu ve výši třeba 20 procent těch potřebných peněz a některé jenom ve výši třeba osmi nebo dokonce čtyř procent. Takže jejich přístup je také výrazně odlišný kraj od kraje. Myslím, že by se kraje také měly zamyslet, více spolufinancovat a nespoléhat jenom na stát."

Veronika Malá, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme