Česká lékařská komora se bouří proti zavedení poplatku za atestace

Zpoplatnění atestací a dalších zkoušek pro lékaře by se mělo podle České lékařské komory zrušit. Se zavedením poplatků minulý týden souhlasila vláda. Nově by tak lékaři za atestaci platili 3500 korun, za opravné zkoušky potom více. Prezident ČLK Milan Kubek už oslovil ministerstvo zdravotnictví s žádostí, aby zpoplatnění zkoušek zrušilo. Prý ale nedostal z resortu žádnou odezvu, proto chce komora tlak stupňovat. Jak, to oznámí dnes.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

operace

operace | Foto: nemocnice Na Homolce

Atestaci potřebuje lékař například k tomu, aby mohl samostatně operovat nebo si otevřít vlastní soukromou praxi. Podle ministerstva by teď za tyto zkoušky měl zaplatit. Česká lékařská komora se ale bouří.

Plat mladého lékaře není podle ní nafukovací a už tak si z něj musí každý platit například kurzy, které jsou s atestací spojené. Zavedením poplatků se tak podle komory zajistí jen to, že další lidé budou odcházet do ciziny.

Ministerstvo ale poplatky hájí. Chyby jsou prý i na straně lékařů - často se totiž k atestaci přihlásí a před komisi pak vůbec nepřijdou. Za podobné zkoušky se podle resortu platí i jinde v Evropě.

"Ten poplatek je u nás opravdu symbolický. Protože pokud vezmu například Slovensko, kde to vychází zhruba na 10 tisíc korun, v Bavorsku na 160 eur a v Braniborsku na 200 eur, tak ten poplatek je opravdu velmi symbolický. Pokud ho srovnám s poplatky, které vybírá za členství Česká lékařská komora, tak si myslím, že ten rozdíl zas takový není," uvedl mluvčí resortu Vlastimil Sršeň.

Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme