Slyšení v Senátu ladí postup měst proti neplatičům

V Senátu se koná veřejné slyšení zástupců měst a obcí. Jeho cílem je sjednocení postupu vůči neplatičům nájmů v jednotlivých městech. Hovořit budou i zástupci stran, které měly zatím na problém odlišné názory - tedy ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb a primátorka Chomutova Ivana Řápková.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Senátu

Sídlo Senátu | Foto: Marián Vojtek

"Doposud neexistuje žádná kvalitní státní koncepce, která by problémy s nepřizpůsobivými neplatiči řešila. Stát by měl navrhnout postup řešení, ale samozřejmě ve spolupráci se samosprávami. Takže jediné možné řešení je, aby ministerstva, neziskové organizace konečně začaly spolupracovat s jednotlivými starosty a navrhly řešení a přestaly je kritizovat," uvedla primátorka Chomutova Ivana Řápková v ranním Interview Radiožurnálu.

Své řešení problému s neplatiči - odebírání lidem prostřednictvím exekutorů dlužné peníze ze sociálních dávek - považuje Řápková za legitimní. Ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb toto rozhodnutí ale označil za nezákonné. Podle něj má o problematice exekucí a sociálních dávek zřejmě každý jinou právní analýzu:

"Interpretace a výklad práva není vždy jednoznačný. Pravděpodobně má jiné posudky, jiné expertízy. Ale naše expertíza se opírá o úřad pana ombudsmana Motejla, který je svrchovanou autoritou a navíc má k dispozici velké právní oddělení, které je zaměřeno přesně na tuto oblast."

Primátorka Řápková podala před časem na ministra Kocába trestní oznámení pro pomluvu. Nesouhlasí s výsledky rozboru, které si nechalo ministerstvo vypracovat na město Chomutov.

Po Chomutovu chtějí proti neplatičům podobně postupovat i jiná města. Už příští měsíc to chce udělat Litvínov. Chystá se k tomu i Třebíč.

K tématu si můžete také přečíst:
I. Řápková: Setrvání M. Kocába ve vládě je výsměch
Ministr vnitra se zastal chomutovské radnice za postup proti neplatičům
Chomutovská radnice bude dál zabavovat sociální dávky dlužníkům
Exekuce sociálních dávek v Chomutově budou pokračovat
Soud obstavil Karlovým Varům majetek kvůli nepodání informací
Chystaná novela exekučního řádu má výrazně ulevit soudům
Pražský hrad zaplatil dluh, kvůli kterému se ocitl v exekuci

Katarína Brezovská, Jakub Šídlo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme