Senátoři budou od Ústavního soudu žádat zrušení náhubkového zákona

Senát navrhne Ústavnímu soudu, aby zrušil zákaz zveřejňování informací o podezřelých a obviněných během trestního řízení, a to včetně peněžní sankce nebo hrozby vězení. Zrušit by měl také zákaz zveřejňování informací z policejních odposlechů. Celkem jde o sedm ustanovení ze tří zákonů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Schůze Senátu

Schůze Senátu | Foto: www.senat.cz

Senátoři to navrhují v ústavním podání návrhu na zrušení takzvaného náhubkového zákona, který dnes představili novinářům. Uvedené zákazy a sankce jsou podle textu stížnosti protiústavní.

Senátní podání má ale ještě druhou a podle senátorů i závažnější část. V té napadají proceduru, kterou příslušnou novelu schválila Poslanecká sněmovna. Nelíbí se jim, že to bylo na základě komplexního pozmněňovacího návrhu, u kterého se nemusí předkládat podrobná důvodová zpráva a nemusí znovu projít vládou jako jiné návrhy zákonů.

"Vady té procedury jsou tak závažné, že by samy o sobě stačily pro to, aby Ústavní soud ta ustanovení zrušil. My jsme samozřejmě napadli i to meritum věci," řekl Pithart. "Jsme tak řečeno ústavní činitelé a nepřejeme si ani pro sebe ani pro jiné nějakou zvýšenou ochranu, naopak se domníváme, že údělem politika je, aby byl připraven vší pátrací drzosti novinářů, a nemůže se takto dopředu chránit," dodal.

Podle ministra spravedlnosti v demisi Jiřího Pospíšila mají senátoři na tento krok právo. "Zda v tom je, či není určitý problém, může rozhodnout pouze nezávislý soud, nikoliv politik, takže nechme to na soudní moci, aby to posoudila. Je standardní, běžné a správné, že pokud jsou ve veřejnosti pochyby o nějakém zákoně, tak se k tomu jako poslední instance vyjadřuje Ústavní soud," uvedl Pospíšil.

Návrh na zrušení příslušných ustanovení začnou senátoři podle Pitharta podepisovat už na své nejbližší schůzi, tedy 6. a 7. května. Podpisů prý bude dost, a to napříč politickým spektrem. "Myslím, že to bude první návrh na zrušení určitých ustanovení, který podepíší senátoři od krajní lavice pravé po krajní lavici levou," podotkl Pithart. Doufá, že ústavní soudci rozhodnou co nejrychleji.

Tématu jsme se věnovali v publicistické části Ozvěn dne. Záznam pořadu si můžete poslechnout v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtete si také:
Sněmovna trvá na zákazu zveřejňování odposlechů

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme