Ve sněmovně vznikne vyšetřovací komise ke spisu Krakatice

Sněmovna posvětila vznik vyšetřovací komise, která se má zabývat možným prorůstáním organizovaného zločinu a politiky na základě policejního spisu Krakatice. Hlasovalo pro to 130 poslanců, dva byli proti. Poslanci také zbavili mlčenlivosti bývalého policistu Karla Tichého, který na kauze pracoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna | Foto: Marián Vojtek

Dalších 20 lidí - včetně bývalých ministrů vnitra, policejních ředitelů nebo šéfů příslušných policejních útvarů - ale poslanci mlčenlivosti nezbavili. Šlo například o někdejší ministry vnitra Stanislava Grosse a Františka Bublana, bývalého policejního prezidenta Jiřího Koláře i někdejšího ředitele Služby pro odhalování korupce Jaroslava Macháně. Spis Krakatice mapoval například aktivity zavražděného kontroverzního podnikatele Františka Mrázka.

Ministra vnitra Ivana Langera (ODS) mrzí, že o Krakatici bude moci mluvit jen Tichý. "Myslím, že se jasně ukázalo, kdo se bojí Krakatice. Krakatice se bojí ti, kteří hlasovali proti zproštění osob, které jsme navrhovali, a v tomto smyslu je mi to líto. A myslím, že strach zvítězil u sociálních demokratů, neboť zproštění mlčenlivosti, možnost vypovídat těm, kteří v minulosti tento spis zakládali, kteří s ním přicházeli do styku, to by bylo zrcadlo, které by se nastavilo sociální demokracii a jejímu způsobu vlády."

V policejním spisu Krakatice, jehož části unikly do médií, figurují i jména některých politiků, včetně ministra Langera nebo poslance Tlustého. Vyšetřovací komise bude mít 12 členů. ODS a ČSSD do ní pošlou po čtyřech zástupcích, dva dodají komunisté a po jednom lidovci a zelení.

Poslanci přitom dali přednost návrhu sociálního demokrata Františka Bublana, který komisi pověřuje šetřením okolností prorůstání organizovaného zločinu a zájmových skupin do činnosti orgánů veřejné moci. Odmítli verzi Jana Vidíma z ODS, která měla podrobněji zkoumat jen dění kolem spisu Krakatice.

Podle exministra vnitra Bublana na podrobnosti zadání práce komise nezáleží. "Záleží na tom, jak komise bude pracovat. Protože jakmile bude zřízena, tak ty její pravomoci jsou velmi široké a ona si může v podstatě povolat koho chce. A může to svoje šetření zaměřit takovým směrem, aby se dopátrala k nějakému výsledku. Vyšetřovací komise má na rozdíl od výborů výhodu, že má v podstatě policejní vyšetřovací pravomoci, takže může daleko víc."

Výsledky své práce by měla sněmovní komise odevzdat do 30. září.

K tématu si můžete také přečíst:
Zbaví dnes poslanci bývalého detektiva Tichého mlčenlivosti o Krakatici?
Bezpečnostní výbor navrhne zbavit expolicistu Tichého mlčenlivosti o Krakatici
Tlustý v Radiožurnálu: Informací z Krakatice se nebojím
Zavražděný podnikatel Mrázek mohl disponovat informacemi BIS
Vyšetřování vraždy Františka Mrázka pokračuje
Policie odložila případ vraždy podnikatele Mrázka
V Praze byl zastřelen kontroverzní podnikatel František Mrázek

Marika Táborská, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme