Zemřel populární herec a dabér Miroslav Moravec

Dnes časně ráno ve Fakultní nemocnici v Praze - Motole zemřel populární herec a dabér Miroslav Moravec. Ve svých sedmdesáti letech podlehl zhoubné nemoci, rozsáhlému nádorovému onemocnění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Populární herec a dabér Miroslav Moravec.

Populární herec a dabér Miroslav Moravec. | Zdroj: ČTK

Miroslav Moravec byl častým hostem ve studiu Českého rozhlasu, kde se jednou vyznal z lásky k našemu hlavnímu městu: "Já miluju Prahu. Když jsem byl na oblasti, vždycky, když jsem přijel do Prahy, šel jsem na Kampu a tam jsem koukal na Vltavu a Národní divadlo. A říkal jsem si vždycky, tady jednou budu. Ne v Národním, ale v Praze, géniu loci, v srdci Evropy - a splnil se mi ten sen. Praha mi to říkala, že se do ní vrátím."

Sedmdesátiletý Miroslav Moravec odehrál stovky postav v divadle, filmu, rozhlase a televizi. Se svým nezaměnitelným, podmanivým basbarytonem vynikl ve filmovém dabingu. Namluvil postavy inspektora Kojaka nebo komisaře Moulina. Český hlas poskytl i francouzským hvězdám Jeanu Maraisovi, Alainu Delonovi nebo Jeanu-Paulu Belmondovi.

Před šesti lety dostal Miroslav Moravec za své dabérské mistrovství cenu Františka Filipovského, který také excelentně namlouval zahraniční herce. Ocenění v této umělecké kategorii získal množství, včetně ceny České televize TýTý.

Narodil se 6. ledna 1939 v Praze. Ve svých hereckých začátcích prošel divadla v Chebu, Mostě a Zlíně. V roce 1968 pracoval v Krejčově Divadle za branou v Praze. Po jeho násilné likvidaci strávil šestnáct sezon na libeňské scéně, odkud přešel do souboru Městských divadel pražských. V polovině 90. let se stal členem Divadla na Vinohradech.

Přečtěte si také:
Miroslav Moravec v Tandemu
S přáním za Miroslavem Moravcem
Herec Miroslav Moravec oslavil v kině MAT sedmdesátiny

Michaela Vetešková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme