Pro obnovu Průmyslového paláce bude rozhodující statický stav

Požár večer zničil levé křídlo secesní budovy Průmyslového paláce na pražském Výstavišti. Zůstaly z něj jen obvodové zdi. S plameny bojovalo přes 200 hasičů, dva z nich se při zásahu lehce zranili. V noci se sešel krizový štáb pražského magistrátu. Jednal nejen o příčinách požáru, ale i o budoucnosti Průmyslového paláce. Hasiči odhadují škody po požáru až na jednu miliardu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Torzo levého křídla Průmyslového paláce

Torzo levého křídla Průmyslového paláce | Zdroj: ČTK

Podle primátora Pavla Béma bude způsob a rozsah obnovy paláce záležet na tom, jak dopadne zkoumání statiky stavby. O nákladech na obnovu nechtěl spekulovat. Podle Béma šlo o největší požár v hlavním městě od roku 1989. Příčinu neštěstí zkoumá expertní komise. Hasiči odhadují škody po požáru až na jednu miliardu korun. Mluvčí pražských hasičů Vít Pernica řekl, že je to ale nejvyšší možná výše škody.

Oheň zachvátil palác krátce po 19. hodině. První jednotka hasičů byla na místě už 19:20. Jenže to už hořela celá střecha levého křídla a plameny šly ven z oken. Zhruba kolem čtvrt na devět večer se pak celá střecha zřítila.

V té době zůstaly stát z levého křídla Průmyslového paláce jen části obvodového zdiva. Ještě krátce před 21 hodinou šlehaly z budovy stále nové plameny.

V době požáru zavládl na místě chaos, a to jak v dopravě tak mezi lidmi. Dopravní komplikace se ale podařilo rychle odstranit tím, že byla odkloněna automobilová doprava a zastaveny tramvaje. Jenže lidé byli na jeden z největších požárů v Praze hodně zvědaví, takže jich bylo kolem Výstaviště opravdu hodně. Kolem 22 hodiny se pak situace začala uklidňovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, co z místa požáru ve 22 hodin hlásila reportérka Radiožurnálu Václava Vařeková

O požáru, který patřil v Praze k největším za poslední desetiletí, jsme hovořili v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu s mluvčím pražských hasičů Vítem Pernicou. O následcích i o samotném Průmyslovém paláci se diskutovalo i ve středečním Radiofóru.

Palác byl pýchou Jubilejní zemské výstavy

Průmyslový palác na archivním snímku | Foto: ČTK

Průmyslový palác pochází z roku 1891. Byl vybudovaný pro Jubilejní zemskou výstavu a otevíral se v březnu v roce 1891. Budovu v secesním stylu navrhli architekti Bedřich Münzberger a František Prášil. Na poslední chvíli ještě měnili hlavní konstrukci, která je kombinovaná a její hlavní část je montovaná z oceli a palác původně skromější se zvětšoval.

Bedřich Münzberger se totiž inspiroval na pařížské světové výstavě u Gustava Eiffela a projekt přepracovával - vytvořil tak ve své době jednu z nejmodernějších staveb u nás.

Konaly se v něm výstavy a kulturní akce. Palác, stejně jako celý areál Výstaviště, má pronajatý firma Incheba. Asistentem ředitele společnosti Incheba je Václav Kočka, jehož syn byl nedávno zavražděn. Ve zničené části paláce měl podnik Kočkových kanceláře a sklady.

Na Výstavišti nehořelo poprvé

Hasiči bohužel zasahovali na pražském Výstavišti v posledních letech opakovaně. V roce 1991 tam zničil oheň také cennou stavbu - Bruselský pavilon známý z Expa 58, v roce 2002 shořel dětský pavilon, který sloužil jako sklad. Ohni padlo za oběť také dřevěné shakespearovské divadlo, které stálo kousek od včera shořeného křídla Průmyslového paláce, replika alžbětinského divadla - divadlo Globe.

V této souvislosti včera v ČT architekt Zdeněk Lukeš položil řečnickou otázku, jak se vlastně o Výstaviště Incheba stará.

"Vyšetřování příčin požáru také teprve začne, na základě výsledků se bude hl. m. Praha zabývat i případnou odpovědností nájemce Výstaviště Holešovice, společnosti Incheba. V této chvíli jsou všechny úvahy i spekulace, které se v souvislosti s požárem již objevily v některých elektronických denících, zbytečné a předčasné, fakta nám musejí kompetentní orgány teprve dodat v příštích dnech," řekl primátor Pavel Bém.

K případné rekonstrukci by mohla přispět pojistka

Odborníci zatím považují za předčasné mluvit o rekonstrukci paláce. Podle některých by bylo zajímavé pokusit se znovu vyrobit levé křídlo stavby za použití původní technologie. Dokumentace existuje. Nejprve je ale třeba zabezpečit dochované zděné části a začít odbornou diskusi.

Město chce obnovu paláce platit z pojistky, kterou uzavřela Incheba jako nájemce celého Výstaviště. Uzavření pojistky bylo i podmínkou nájemní smlouvy s městem. Podle ředitele Incheby Alexandra Rozina je Výstaviště pojištěné částkou 2 a půl miliardy korun. Hasiči škodu po požáru odhadují nejvýše na jednu miliardu.

Milan Kopp, Lenka Šumová, Jana Zemanová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme