Česko se odvolalo proti výsledku arbitráže s Diag Human

Česko se odvolalo proti výsledku arbitráže s firmou Diag Human. Stát měl společnosti obchodující s krevní plazmou uhradit zhruba devět miliard korun. Teď ale žádá, aby usnesení přezkoumali noví soudci. Žádost o přezkum se chystá podat i společnost Diag Human, informovala dnes Česká televize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

soudní síň

soudní síň | Foto: Nejvyšší soud

"Chceme, aby noví rozhodci přezkoumali spis a vyjádřili se k výši škody," řekl por Českou televizi mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Podmínkou pro přezkum je najít nové arbitry. "Stát má svého kandidáta, renomovaného právníka. Čekáme samozřejmě na jeho souhlas," dodal Cikrt. Podle informací ČT by to mohl být Milan Kyndl z plzeňské právnické fakulty.

Pro odvolání se rozhodla i firma Diag Human česko-švýcarského podnikatele Josefa Štávy s tím, že bude chtít ještě víc peněz. "Je to spolu s úroky z prodlení v řádu tří miliard korun navíc kromě toho, co bylo přiznáno," uvedl právní zástupce Diag Human Jan Kalvoda.

Firma Diag Human si stěžuje, že ji český stát poškodil v obchodování s krevní plazmou, a požaduje ušlý zisk. Arbitři stanovili náhradu zhruba 4,1 miliardy korun. Zbytek z celkových 8,33 miliardy činí penále z prodlení. Jde o náhradu škody a úroky ke konci července 2007, od tohoto dne suma vzrůstá o další úrok ve výši asi 1,3 milionu denně.

Kauza se táhne od roku 1992. Tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar zpochybnil v dopise dánské společnosti NovoNordisk kvalitu firmy Diag Human. Následně pak Dánové přerušili spolupráci. V roce 1996 další ministr Jan Stráský odmítl návrh na mimosoudní vyrovnání s Diag Human ve výši 196 milionů korun. Místo toho začalo takzvané rozhodčí řízení, které trvalo až do současnosti. V roce 2002 vláda premiéra Vladimíra Špidly uhradila firmě 326,6 milionu korun. Společnost si pak vypočítala novou škodu.

Martin Hromádka, Lucie Toraková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme