Ministr na sjezdu zubařů: Platit za plomby ano, ale později

Čeští stomatologové podporují reformy, které prosazuje současný ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Potvrdil to sobotní sjezd stomatologické komory. Jedním z hlavních témat bylo zvyšování prevence dětí a nebo také přímé platby pacientů za plomby. Zatímco projekty prevence se už rozběhly, platit za plomby v nejbližší době nejspíš nebudeme. Stomatologové by chtěli platby zavést už od ledna 2009, podle šéfa resortu zdravotnictví Julínka mají ale přednost jiné reformy. Podlě něj se o návrhu teprve jedná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Julínek

Tomáš Julínek | Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Pacienti by si časem mohli připlácet za plomby. Na sjezdu České stomatologické komory to připustil ministr zdravotnictví Tomáš Julínek s tím, že v dohledné době to ale nejspíš nehrozí. Právě komora prosazuje, aby lidé platili za zubní výplně hotově v ordinaci na místo úhrady zdravotních pojišťoven. Julínek s názorem souhlasí - o novém systému s komorou nyní jedná. Přednost mají ale jiné reformy.

Stomatologové by chtěli platby od pacientů už od ledna 2009. Zvýšení motivace pacienta, aby se lépe staral o chrup, by podle nich umožnilo alespoň částečně řešit hrozící nedostatek zubařů. Děti a některé další skupiny pacientů by od placení osvobodili. "Ten návrh stomatologů je určitě oprávněný - spoluúčast v této oblasti je nutná. A my jsme před formováním přílohy, takže to se jedná o několik řádků textu, na kterých se chceme domluvit. Realizace může být v různé podobě - buďto spoluúčasti, nebo vyjmutí některých skupin," řekl Českému rozhlasu ministr Julínek.

Přehrát

00:00 / 00:00

G. Grmolcová: Prevence a platby za plomby mají odvrátit ohrožení kvality péče

S tím, že by lidé měli lidé platit i za základní plomby, ale nesouhlasí stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath: "Jistě, když je něco nadstandardního - proč ne. Ale standardní výkon by měl zůstat hrazen ze základního povinného zdravotního pojištění," uvedl pro Radiožurnál.

Zmírnit problémy má prevence

Více motivovaní pacienti by také měly podle prezidenta České stomatologické komory Jiřího Pekárka částečně řešit hrozící nedostatek zubařů: "Tady už ministerstvo zdravotnictví na základě našich návrhů zřídilo preventivní komisi, která se bude zabývat zejména péčí o děti do šesti let a těhotné ženy. Ale na druhé straně se domníváme, že některé výkony, jako třeba zubní výplně jsou způsobeny špatnou péčí o sebe sama - navrhujeme jejich vyřazení ze zdravotního pojištění."

Jiří Pekárek také upozornil na hrozící nedostatek stomatologů a tím i na možnost zhoršení kvality zubní péče: "Když tady nebude dostatek zubních lékařů a na každého bude připadat 4,5 tisíce pacientů, tak samozřejmě kvalitní a bezpečné ošetření nedostane. Takže je to naše téma, je to téma pro jednání s ministrem."

Pacientům pomáhá internet

Česká stomatologická komora v loňském září zpřístupnila veřejnosti kompletní databázi zubních lékařů. Na internetových stránkách www.dent.cz mohou pacienti vybírat z téměř sedmi tisíc aktivních zubařů z celé České republiky. Seznam by měl sloužit nejen lidem, kteří hledají nového zubaře, ale i samotným lékařům.

Ředitelka kanceláře České stomatologické komory Marie Švábová radí, jakým způsobem v databázi hledat: "Chce-li si zkontrolovat svého lékaře, tak bude hledat podle příjmení. Když hledá nového lékaře, tak pro něj nejsnazší bude hledat podle obce. Také to bude sloužit zubním lékařům, aby hledali kontakty mezi sebou. Když bude někdo otevírat zubní praxi, tak se může podívat, zda případný zaměstnanec splňuje všechno, protože jinak by v seznamu nebyl." K dispozici jsou základní údaje: město, kde lékař praxi vykonává, jeho jméno a konkrétní specializace.

Milan Kopp, Julie Rákosová, Petr Medek, Tomáš Ouředník Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme