MfD: Vědci přišli na látku, která ničí nádory

Vědci vyvinuli nadějnou látku, která ničí nádory. Bude se testovat v USA a v pěti českých nemocnicích, uvádí titulní stránka Mladé fronty Dnes. Lidé, kteří onemocněli rakovinou lymfatických uzlin nebo chronickou leukémií, tak budou moci lék vyzkoušet o několik let dřív, než může přijít na trh. Účinky preparátu při ověřovacích zkouškách na zvířatech - a nyní už i na lidech - jsou ohromující, píše Mladá fronta Dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

domácí tisk

domácí tisk | Foto: Marián Vojtek

Vědci předpokládají, že testy na lidech v Česku začnou na jaře, uvádí Mladá fronta Dnes. Týkat se budou asi dvou set padesáti pacientů, kterým klasická léčba - jako třeba chemoterapie - nepomohla. To je jedna ze základních podmínek. Na unikátní preparát přišli čeští vědci, vývoj léku ale dokončili Američané.

Mladá fronta Dnes ale přináší i úvahu, zda sloučení pražského Ústavu hematologie a krevní transfúze a Všeobecnou fakultní nemocnicí testování léku v Česku neohrozí. Významná americká firma, která medikament vyvíjí, totiž s testy u nás souhlasila mimo jiné s ohledem na renomé odvolaného Pavla Klenera.

Česká pošta se podle informací Hospodářských novin chystá na privatizaci. Vyplývá to z nové strategie pošty, kterou má deník k dispozici. Během pěti let se má Česká pošta zhodnotit a připravit na privatizaci. Zvažuje i rušení poboček. Strategický plán počítá například s nabídkou finančních a elektronických služeb.

Takovými službami by bylo například elektronické zprostředkování korespondence mezi státem a občanem nebi elektronické SIPO. Pošta chce dále optimalizovat náklady třeba rušením poboček nebo jejich přesunem na nová místa - třeba do satelitních městeček. Poště se ale osvědčily i pobočky v nákupních centrech, informují Hospodářské noviny.

Právo upozorňuje na hrozící kolaps vězeňství. Strážní totiž odcházejí do civilu. Ke konci roku tak bude chybět kolem šesti stovek bachařů, což je deset procent z celkového stavu vězeňské služby. Navíc se podle Práva dají - kvůli novému služebnímu zákonu - očekávat další odchody. Nahradit zkušené strážce nebude jednoduché. Mladí lidé totiž dávají přednost lehčí službě u justiční stráže, dodává deník Právo.

Vláda bojuje za včely, píší na titulní stránce Lidové noviny. Schválila totiž dotaci 171 miliónů korun pro včelaře. Peníze se použijí na vymýcení varoázy - tedy nemoci, která včely hromadně ničí. Situace totiž došla už tak daleko, že na mnoha místech České republiky už včely nejsou vůbec. Ještě dramatičtější situace může nastat na jaře. Není totiž jasné, kolik včelstev přežije zimu.

Včelstva hubí roztoč varoa destructor, který parazituje na larvách včel. Ty se pak rodí postižené, například bez křídel. Česko zatím proti nákaze úspěšně bojovalo, situaci však zhoršila poslední mírná zima, kdy se roztoč přemnožil. Roztoč do našich zeměpisných šířek dorazil z Asie. Tamní včely se proti němu umějí bránit, ty evropské to nedokážou, vysvětlují Lidové noviny.

Marián Vojtek, Kateřina Křenová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme