HN: Učňovské školství čekají převratné změny

Největšími změnami za posledních několik desítek let projde učňovské školství v České republice. Jak zjistily Hospodářské noviny, z několika set oborů zbyde pouhých 200. Zdražení cigaret možná přijde rychleji, než se čekalo, píše Mladá fronta Dnes. Právo se vrací k počítačové hře, která částečně simuluje vypálení Lidic nacisty. Lidové noviny konstatují, že deregulace nájemného může pořádně zahýbat s výší činží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

domácí tisk

domácí tisk | Foto: Alena Palečková

Největší změnu v našem učňovském školství za poslední desítky let chystá nová ministryně školství Miroslava Kopicová s expertem ODS na vzdělávání Walterem Bartošem - informují o tom Hospodářské noviny. 800 oborů se zredukuje na pouhé dvě stovky. A ty se ještě shluknou do třicítky skupin. Navíc každý učeň nebo absolvent střední odborné školy na konci studia povinně nastoupí na tříměsíční praxi do firmy a až poté získá výuční list.

Reforma má podle deníku šanci uspět i v případě, že nynější vláda ODS za pár měsíců skončí - plán totiž podporuje bývalá ministryně školství za ČSSD Petra Buzková. Na jeho přípravě se navíc podílela i Hospodářská komora.

Učiliště by reformu měla začít zavádět už za dva roky. Dotkne se zhruba tří set tisíc učňů a středoškoláků. Díky chystané změně získají studenti širší zaměření. Pokud se vyučí například autolakýrníkem, měli by po škole zvládnout i práci automechanika. Když začnou pracovat pro zahraniční firmu, měli by se domluvit alespoň jedním cizím jazykem. Většině firem se návrh zamlouvá. Proti revoluci ve středním odborném školství se podle deníku nebouří ani sami učitelé.

V jiném článku Hospodářské noviny uvádějí, že Česko v minulosti navštívila čtyřicítka lidí, kteří byli v zahraničí zadrženi kvůli podezření z terorismu. Vyplývá to z materiálu, který včera dostali velvyslanci při setkání s premiérem Mirkem Topolánkem. Jestli mezi zadrženými byli i lidé, kteří se podíleli na teroristických útocích na New York a Washington 11. září 2001 nebo později na atentátech v Madridu, zpravodajské služby tají. V minulosti přiznaly jen návštěvu Muhamada Atty, atentátníka z 11. září. Předtím, než odcestoval do Spojených států, se v létě 2000 krátce zastavil v Praze.

Podle bývalého šéfa vojenské kontrarozvědky Andora Šándora jsou informace o čtyřech desítkách zadržených teroristů, kteří navštívili i Česko, závažné. Bezpečnostní informační služba tvrdí, že nám bezprostřední nebezpečí teroristického útoku nehrozilo. Zpráva pro velvyslance podle Hospodářských novin upozorňuje i na další problém: Česko navštěvují islamisté, kteří se snaží ovlivňovat a radikalizovat tuzemské muslimy. Shánějí u nás podporu pro svou činnost a jejich cest údajně přibývá.

Rozhodnutí o nejvhodnějším umístění americké protiraketové základny ve střední Evropě zřejmě odloží Američané až na prosinec - tedy na dobu po listopadovém summitu NATO v lotyšské Rize. Deníku Právo to řekl český velvyslanec v Severoatlantické alianci Štefan Füle. Podle něj se totiž šéfové států a vlád NATO v lotyšské Rize 28. a 29. listopadu také zevrubně vysloví k otázce obrany proti hrozbě útoku balistickými raketami.

Navážou tak na dialog zahájený už na pražském summitu před čtyřmi lety. Vzhledem k tomu, že jakýkoli budoucí alianční protiraketový systém bude propojený s americkým, o kterém se teď diskutuje, bude podle velvyslance Füleho jen logické, že USA rozhodnou o jeho evropském pilíři až následně.

Zdražení cigaret až o dvacet korun může přijít dřív, než se čekalo, píše Mladá fronta Dnes. Tabákové firmy se totiž dohadují s úřady o tom, že by skoncovaly se zavedenou praxí, díky které se zvyšování daní do cen cigaret promítá pravidelně se zpožděním. Výrobci a dovozci cigaret se tento týden sešli s náměstkyní ministra financí Danou Trezzivou k jednání, jestli a jak omezit předzásobení levnými cigaretami. Ministerstvo financí si ale hraje na mrtvého brouka, i když mu omezení zásob přinese miliardy navíc do státní pokladny.

"My nic iniciovat nebudeme," říká Trezziová. Podle informací deníku ale resort výrobcům při přípravě změny slíbil podporu. Výrobci tak teď počítají s tím, že prosadí do zákona pozměňovací návrh, který by předzásobení zakázal. Pokud změna projde, zdraží všichni cigarety třeba už během prvních tří měsíců příštího roku, píše Mladá fronta Dnes.

Kontroverzní počítačová hra, která částečně simuluje vypálení obce Lidice německými nacisty v roce 1942 a jejímž cílem je podpořit zvýšení povědomí o lidické tragédii, má drsné pirátské pokračování. Píše to deník Právo s tím, že hráč v něm může střílet a sbírat body za mrtvé Čechy. Podle listu nemá nově zveřejněná stránka obsahující skutečnou hru nic společného s původní kampaní na serveru www.totalburnout.cz.

Je umístěná na jiné internetové adrese. Zneužívá ale grafiku a nápad kontroverzní reklamy na lidický památník. Pirátská verze rozzlobila ředitele památníku v Lidicích Milouše Červencla. Ve spolupráci s reklamní agenturou se snaží její další existenci zabránit.

Blížící se deregulace nájemného může pořádně zahýbat s výší činží. Hlavně ve velkých městech by se smluvní nájemné mohlo snížit až na polovinu. Podle Lidových novin se na tom shodují odborníci.

Renáta Prátová, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme