Na brněnském náměstí Svobody zahrají Kamyon z kamionu. O osmileté syrské uprchlici

V Brně hrají divadlo v kamionu. Pestře pomalovaný přívěs přivezli divadelníci až z Bruselu, aby v něm zahráli představení s příznačným názvem Kamyon. V rámci festivalu Divadelní svět Brno ho dnes sehrají už jen dvakrát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V pestře pomalovaném přívěsu se bude hrát představení Kamyon

V pestře pomalovaném přívěsu se bude hrát představení Kamyon | Foto: Kamyon ©Stef Depover

Jedna herečka v kamionu přestavěném na divadelní sál vypráví zážitky malé dívky, která má zkušenost s nelegální emigrací. Děvče ale o této cestě vypráví jako o výletu do země zaslíbené. Představuje si, že jako kosmonautka pluje vesmírem.

„Dívka, kterou hraju, má velkou fantazii. Představa toho, že je ve vesmíru, ji pomáhá vypořádat se se zlými věcmi, které musela ve své rodné zemi prožít,“ říká herečka Deniz Polatouglu.

„V představení říkám jeden dlouhý monolog, ve kterém zpřítomňuju různé osoby, které to děvče v jejím životě obklopovaly nebo obklopují.“

Přehrát

00:00 / 00:00

V Brně se hraje Kamyon z kamionu. Se dvěma hlavními aktéry Kamyonu natáčela na festivalu redaktorka Veronika Štefanová

Hru Kamyon napsal a zrežíroval Michael de Cock, který je také novinářem. Ve svých článcích se často zabývá tématem uprchlictví. Jeho hra Kamyon je o osmileté syrské dívce, která prchá přes Turecko až do Anglie.

„V představení nepoužívám příliš mnoho rekvizit. Tou hlavní jsou plastové bedýnky na zeleninu, ze kterých si postavím skrýš nebo si z nich postavím horu, na kterou se pak musím vylézt. Jako herečka se taky musím sama postarat o světla. Svítím si baterkou nebo i videoprojektorem,“ pokračuje Deniz.

„Jedna z idejí už na začátku příprav této inscenace byla, že ji doprovodí i video-animace. Ty jsem nakonec vytvořila já. Naučila jsem se pracovat s počítačovým programem, který to umožňuje. Namalovala jsem trochu naivní dětské kresby, které příběh děvčete doplňují.“

Kamion je sám o sobě uměleckým dílem. Výtvarnice Luca Kortekaas namalovala na jeho vnější strany některé výjevy ze hry. Uvnitř kamionu jsou ve dvou řadách umístěné dřevěné stolky a lavice. Diváci tak sedí velmi blízko malého jeviště. Do kamionu se jich vejde asi čtyřicet.

Z představení Kamyon | Foto: www.tarsenaal.be

Hudba nebude nápovědou

Všichni se můžou během představení zaposlouchat do živé hudby Rudiho Genbruggého.

„Už od samého začátku jsme věděli, že nebudeme slovy divákům napovídat, v jaké zemi se hlavní postava na své cestě zrovna nachází. Naopak, její putování a objevování nových krajin jsme se snažili obsáhnout v hudbě,“ popisuje Genbruggé.

„V představení tak hraju na akordeon, což může připomínat hudbu z Balkánu, ale taky z Francie nebo Belgie. Taky jsem se naučil hrát na bahlamu, což je turecký strunný nástroj. Zazní také irská flétna a elektrická kytara.“

Hra zpřítomňuje cestu, kterou muselo projít mnoho uprchlíků. Představení Kamyon je možné vidět dnes v 15 a v 18 hodin.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme