Hvězda Anglického národního baletu Daria Klimentová zatančí v Praze jako Giselle

Primabalerina Anglického národního baletu Daria Klimentová se vrací do Čech ráda. Letos ji mají čeští diváci možnost vidět na prknech Státní opery Praha jako Giselle. Tento týden vystoupí v Praze dvakrát, a to dnes a ještě tento čtvrtek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daria Klimentová

Daria Klimentová | Foto: Alexandra Dekanová

Příběh mladičké Giselle, která z nešťastné lásky zešílí a stane se z ní víla, patří ke klasickým baletním dílům. Aktuální nastudování pro Státní operu Praha probíhalo pod taktovkou zkušené choreografky a bývalé sólistky Národního divadla Hany Vláčilové.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hvězda Anglického národního baletu Daria Klimentová zatančí v Praze jako Giselle

„Hanka Vláčilová byla můj vzor celou dobu, co jsem byla ve škole, a když jsem nastoupila v Národním divadle,“ říká Daria Klimentová.

„Baletní technika je strašně náročná, a proto studium trvá osm let. Pokud máte dobrou školu a jste inteligentní, tak to můžete dobře použít,“ popisuje základy svého úspěchu.

Daria Klimentová tančila roli křehké Giselle mnohokrát i na své současné domovské scéně v Anglickém národním baletu. Jejich verze se ale od té pražské liší.

„Máme ten příběh trochu přeházený. Paní Hanka Vláčilová mi tady nechala volnou ruku, takže takovou tu individualitu si můžu udělat svojí,“ vysvětluje primabalerina, o jejíž vystoupení je zájem po celém světě.

Do Prahy přivezla také svého tanečního partnera Vadima Muntagirova. „Zaprvé je mladý, vysoký, krásný, je také talentovaný tanečník a výborný partner. Úžasně si spolu rozumíme, což samozřejmě pomůže,“ říká o něm.

Role Giselle patří mezi ty, které považuje Daria Klimentová za jednodušší. Mezi ty nejnáročnější patří podle jejího názoru třeba Kitry v rovněž klasickém baletním díle Don Quijote. Právě tento balet chystá státní opera na příští rok. Daria Klimentová si prý případné hostování ještě rozmyslí.

Eva Rajlichová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme