Cyklistů pod vlivem bourá čím dál víc, většinou ohrozí jen sami sebe

Zatímco v roce 2008 zaznamenala policie 439 nehod zaviněných cyklistou pod vlivem alkoholu, loni se jich stalo 793. Uvnitř článku najdete graf a interaktivní mapu všech nehod, které (při)opilí jezdci na kolech způsobili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

cyklista, kolo, Praha

cyklista, kolo, Praha | Foto: Filip Jandourek

Při nehodách zaviněných cyklisty bylo loni zraněno 633 lidí lehce, 74 těžce, 6 přišlo o život. Zranění někomu jinému než sami sobě ovšem cyklisté způsobili jen ve 14 případech, a pokaždé šlo o lehká zranění. Vyplývá to z dat dopravní policie, která analyzoval Český rozhlas.

„Cyklisté zaviní téměř 60 procent dopravních nehod, na kterých mají účast. Z těch zaviněných je každá třetí pod vlivem alkoholu,“ říká šéf dopravní policie Tomáš Lerch.

Přehrát

00:00 / 00:00

Každý třetí cyklista, který zaviní dopravní nehodu, je opilý. Tématu se věnoval reportér Matěj Skalický

Policie se proto na kontroly přiopilých cyklistů v poslední době zaměřuje. Organizuje ve spolupráci s Besipem také preventivní akce, kde si mohou cyklisté s využitím speciálních brýli vyzkoušet, jaký vliv má alkohol na jejich schopnost udržet balanc, zatáčet a odhadovat vzdálenost.

Pokuty za jízdu v opilosti jsou vysoké. „V případě, že cyklista jede pod vlivem a je u něj zjištěna hladina alkoholu do jednoho promile, je podezřelý z přestupku a ve správním řízení mu hrozí sankce od dvou a půl tisíc do 20 tisíc korun,“ uvádí Lerch.

Pokud hlídka naměří alkoholu ještě víc, může opilý jezdec dostat pokutu 25 až 50 tisíc korun ve správním řízení. Mezi cyklisty koluje mýtus, že policisté mohou za jízdu v opilosti sebrat řidičský průkaz. To je ale doklad, který opravňuje k řízení motorového vozidla, kterým ovšem kolo není.

Zdroj dat: Ministerstvo dopravy

Z analýzy Českého rozhlasu vyplývá, že když vloni zavinil nehodu opilý cyklista, měl v krvi většinou více než jeden a půl promile alkoholu, šlo o pět stovek případů. A nejvíc opilých jezdců bouralo ve Zlínském a Olomouckém kraji, přibližně tři na každých dvacet tisíc obyvatel. Nehody cyklistů pod vlivem drog vyšetřovali policisté loni pouze dvě.

V následující mapě můžete prozkoumat všechny nehody zaviněné cyklisty pod vlivem alkoholu od ledna 2007 do letošního května. Zdrojem dat je databáze neho dopravní policie, kterou zveřejňuje ministerstvo dopravy jako součást geografického informačního systému Jednotná dopravní vektorová mapa.

Jan Cibulka, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme