Youtuberka sní ráno 15 banánů, k obědu pak 20 kusů manga. Odborníci varují před ortorexií

Desetikilový meloun k snídani, mísu hroznů k obědu a jako večeři dvě kila pečených brambor. Australská youtuberka Freelee the Banana Girl propaguje syrovou veganskou stravu, díky tomu prý zhubla a zbavila se zdravotních potíží. Dietologové ale před podobnými stravovacími návyky varují a mluví o ortorexii, tedy patologické posedlosti zdravou výživou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na plantážích pořád přetrvává vysoký podíl ruční práce, sklizeň nelze mechanizovat

Na plantážích pořád přetrvává vysoký podíl ruční práce, sklizeň nelze mechanizovat | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

„Chci se cítit co nejlépe a vysokosacharidová, syrová veganská strava je to nejlepší,“ prohlašuje v jednom ze svých videí na YouTube 35letá Freelee the Banana Girl, vlastním jménem Leanne Ratcliffová.

Štíhlá rodačka z jihoaustralské Adelaide, která podle svých slov mívala nadváhu a trpěla anorexií i bulimií, teď vyznává takzvanou Raw till 4 dietu. Do čtyř hodin odpoledne tedy jí pouze syrové ovoce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Youtuberka sní ráno 15 banánů, k obědu si dá 20 kusů manga. Odborníci varují před ortorexií. Téma pro Evelynu Kulíškovou

„Ke snídani si dám řekněme 10 až 15 banánů a k obědu pak 20 kusů manga. Až k večeři si dám vařené veganské jídlo," popsala v rozhovoru pro Channel 9.

Freelee se odvolává na etickou stránku veganství a rostlinnou stravou krmí i své psy. Její videa mají podle údajů na YouTube téměř 190 milionů zhlédnutí.

Řada lidí, kteří dietu vyzkoušeli, si ale v diskuzích na internetu stěžovala na zdravotní potíže nebo přibývání váhy. Specialista na poruchy příjmu potravy Jan Kulhánek pozoruje v chování australské youtuberky znaky ortorexie.

„Vypadá to, jako kdyby se nevěnovala ničemu jinému než tomu, jak co nejzdravěji jíst. Jídlo má u lidí s ortorexií magickou moc. Rozhoduje, jestli bude člověk šťastný, nebo ne," vysvětluje Kulhánek.

Nemocného sužují také úzkosti i deprese a postupně pro něj přestává být i zdravé jídlo bezpečné. Jídelníček se zužuje a člověk trpí podvýživou.

„Zažil jsem paní, která si nechala posílat špenát odněkud z Rakouska z Alp. Nic jiného nejedla," dodal psycholog Kulhánek.

Češi zkoušejí raw food. Syrovou stravu propaguje Madonna i Sting

Číst článek

Youtuberka ale několikrát veřejně odmítla, že by byla nemocná. Mentální ortorexii definoval v roce 1996 americký lékař Steven Bratman. Experti ji považují za jednu z podob anorexie a řadí ji k novějším typům poruch příjmu potravy.

„Je to také syndrom nočního přejídání, záchvatovité přejídání. Lidé jsou ve stresu a mnohdy nemáme ty správné mechanismy, jak to napětí odventilovat," popsala příčiny nutriční specialistka Karolína Hlavatá.

Pro nové typy poruch stravování zatím v Česku nejsou dostupné přesné statistiky.

Evelyna Kulíšková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme