Poděl se o své jídlo. OSN spustila mobilní dárcovskou aplikaci na pomoc uprchlíkům

V souvislosti s uprchlickou krizí často zaznívá názor, že pomáhat se má přímo v oblasti konfliktu. S mobilní aplikací Share The Meal, česky Poděl se o své jídlo, může teď pomoci úplně každý. Stačí dvakrát ťuknout na obrazovku chytrého telefonu. Jídlo pro syrské dítě třeba v Libanonu se tak dá poslat od stolu v restauraci a stojí jedenáct korun. Aplikaci spustil Světový potravinový program OSN a v západním i arabském světě se těší velkému zájmu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Edward Johnson z libanonské pobočky Světového potravinového programu OSN předvádí aplikaci Share The Meal

Edward Johnson z libanonské pobočky Světového potravinového programu OSN předvádí aplikaci Share The Meal | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

"Tohle je celkový počet jídel, která se podařilo získat od začátku projektu v listopadu loňského roku." Na úvodní stránce aplikace naskakuje stále rostoucí číslo, které teď přesahuje šest a půl miliónů. Edward Johnson v bejrútské pobočce Světového potravinového programu mi ukazuje, jak jednoduše jídlo poslat.

"Tady vám to píše cíl aktuální kampaně, to je nasytit 1400 tří až čtyřletých syrských dětí tady v Bejrútu po dobu jednoho roku. A tady je vidět, nakolik se cíl plní - teď je to 90 procent."

Zdarma si stahují aplikaci, po instalaci ji otevírám a na titulní stránce je žluté tlačítko Share the meal, tedy poděl se o své jídlo. "Na to ťuknete, pak se vám ukážou možnosti poslat jídlo na den, týden, měsíc nebo pravidelně."

Přehrát

00:00 / 00:00

Mobilní aplikace Poděl se o své jídlo umožňuje snadnou a rychlou pomoc uprchlíkům. Zajímal se o ni zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Vybírám zkušebně jednodenní možnost, která přijde na 40 eurocentů, tedy na necelých jedenáct korun, a zadávám údaje ze své platební karty. "Prostě dvakrát ťuknete, a je to." Největší počet přispěvovatelů je z Německa, tam také aplikace vznikla, ale jako trefa do černého se ukázalo nedávné uvedení její arabské verze.

"To byl neuvěřitelně úspěšný krok. Na začátku ramadánu byl cíl aktuálního projektu splněný na 50 procent. Pak ale za jediný týden od uvedení aplikace v arabštině poskočil na 90 procent, takže se příspěvky v podstatě zdvojnásobily."

Edward Johnson neskrývá nadšení. Zvláště během ramadánu totiž muslimové v arabských zemích přispívají na dobročinné účely velmi rádi. A pomoc je to rozhodně vítaná.

"Letos podporujeme v Libanonu 700 tisíc syrských uprchlíků. Dostávají od nás 27 amerických dolarů na osobu a měsíc," vysvětluje mi Issa Sanogo, zástupce ředitele libanonské pobočky Světového potravinového programu OSN.

V přepočtu si tak můžou koupit základní potraviny asi za 650 korun měsíčně. Ani tato pomoc se ale nedostane na všechny.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme