Turecko bombardovalo pozice kurdských separatistů na jihovýchodě země

Turecké letectvo bombardovalo pozice bojovníků Kurdské strany pracujících na jihovýchodě země. Je to první útok na kurdské separatisty od začátku mírových jednání před dvěma lety. Nálety tureckého letectva způsobily podle armádního velení Kurdům velké ztráty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecké síly střílejí slzný plyn k rozehnání Kurdů na hranici mezi Tureckem a Sýrií. Boj mezi syrskými Kurdy a ozbrojenci Islámského státu zesílil.

Turecké síly střílejí slzný plyn k rozehnání Kurdů na hranici mezi Tureckem a Sýrií. Boj mezi syrskými Kurdy a ozbrojenci Islámského státu zesílil. | Foto: Lefteris Pitarakis | Zdroj: ČTK

Důvodem pro letecké údery bylo údajně soustavné ostřelování pozic turecké armády bojovníky Kurdské strany pracujících.

Napětí mezi bezpečnostními složkami a tureckými Kurdy včetně radikálních separatistů prudce roste a při násilných demonstracích v ulicích mnoha tureckých měst zemřelo minulý týden přes 30 lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na syrsko-turecké hranici sleduje zahraničně politický komentátor Milan Slezák

Příčinou nepokojů je neochota turecké vlády podpořit syrské Kurdy v boji proti Islámskému státu o město Kobani. Hrozí tak, že mírová jednání mezi Ankarou a Kurdskou stranou pracujících kvůli situaci v Sýrii zcela zkrachují.

Podle posledních informací syrští Kurdové dobyli zpět návrší u města Kobani. Pahorek ovládali ozbrojenci z Islámského státu. Ti se pokouší dobýt Kobani už několik týdnů.

Kurdským jednotkám v Sýrii pomáhají v obraně letadla mezinárodní koalice vedené Američany. Na pozice radikálních islamistů podnikli spojenci v posledních dvou dnech 21 leteckých úderů. Právě díky náletům Kurdové radikály ze strategického stanoviště na kopci vytlačili.

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme