OSN přerušila kvůli rostoucímu násilí pozorovatelskou misi v Sýrii

Společná pozorovatelská mise Arabské ligy a OSN zastavila v Sýrii svoji práci. Oznámil to velitel pozorovatelů, norský generál Robert Mood. Důvodem je podle něj mimořádné zhoršení bezpečností situace, která ohrožuje i zahraniční vojáky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun komentuje situaci v Sýrii

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun komentuje situaci v Sýrii | Zdroj: Reuters

Pozorovatelé podle Mooda zůstanou až do odvolání ve svých hotelích a nebudou vyjíždět do terénu.

Mise, ve které je i trojice Čechů, měla od dubna dohlížet na zavádění mírového plánu Kofiho Annana. Místo toho jsou ale cizinci svědkem stále krutější občanské války a sami se už několikrát stali terčem útoků.

Vládní a opoziční ozbrojenci svádějí boje prakticky po celé zemi a nešetří ani hustě obydlené oblasti, kde potřebují pomoc tisíce civilistů. Na přelomu roku už v Sýrii působili pozorovatelé Arabské ligy. I ti se kvůli vlastní bezpečnosti po několika týdnech stáhli.

Boje v Sýrii se mezitím dále stupňují. Střety hlásí jedno z center protirežimního odporu - město Homs. V noci na dnešek vojsko útočilo také na několik předměstí Damašku. Syrská opozice naléhavě požádala generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna o intervenci.

Lubica Bergmanová, Břetislav Tureček, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme