Nejvýše postavený americký generál nevylučuje pozemní nasazení amerických vojáků v Iráku

Na půdě amerického Kongresu dnes zazní další informace o postupu Spojených států v boji proti ozbrojenému hnutí Islámský stát. Ministr zahraničí John Kerry má o krocích v Iráku a Sýrii informovat senátory. Nejvýše postavený generál americké armády před zákonodárci nevyloučil možné nasazení vojáků v pozemní akci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvýše postavený americký generál Martin Dempsey (vpravo) naznačil, že by příslušníci speciálních jednotek mohli při obtížných útocích stanout po boku těch iráckých

Nejvýše postavený americký generál Martin Dempsey (vpravo) naznačil, že by příslušníci speciálních jednotek mohli při obtížných útocích stanout po boku těch iráckých | Zdroj: Reuters

Předseda sboru náčelníků generálního štábu americké armády Martin Dempsey prohlásil, že v tuto chvíli Spojené státy nemají záměr poslat vojenské poradce působící v Iráku do pozemních bojů.

Naznačil ale, že jeho doporučení by se mohlo změnit a příslušníci speciálních jednotek by mohli při obtížných útocích stanout po boku iráckých jednotek.

Americký prezident Barack Obama minulý týden při ohlášení strategie boje proti ozbrojencům Islámského státu vyloučil pozemní operaci s tím, že se „Spojené státy nenechají zatáhnout do další pozemní války v Iráku".

Bílý dům v reakci na generálova slova uvedl, že jde o hypotetický scénář a původní záměr se nijak nezměnil.

Americká letadla zaútočila proti extremistům během úterý nedaleko Bagdádu i na severu Iráku, kde se islamisty snaží porazit kurdské milice.

Ústředním bodem americké strategie boje proti Islámskému státu jsou nadále systematické letecké údery, a to nejen v Iráku, ale nově i v Sýrii.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme