Kybernetická bezpečnost i vzájemný obchod jsou hlavními tématy 4. česko-izraelské konzultace

V Jeruzalémě už po čtvrté společně zasednou vlády České republiky a Izraele. Tématy jednání budou kybernetická bezpečnost i vzájemný obchod. Premiéra Bohuslava Sobotku z ČSSD doprovází sedm ministrů a třicítka podnikatelů. Praha považuje Izrael za strategického partnera na Blízkém Východě, zároveň i za významné odbytiště českého zboží.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka v Interview Plus

Bohuslav Sobotka v Interview Plus | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Izrael představoval v roce 2015 pro Českou republiku 5. nejvýznamnější mimoevropský exportní trh. Po Spojených státech, Číně, Japonsku a Spojených Arabských Emirátech. České firmy pro srovnání vyvezou do Izraele o 30 procent více zboží než do Indie a o 170 procent více než do Kanady či Brazílie.

„Roste český export do Izraele a jsem rád, že loňské výsledky potvrdili, že jsme úspěšní z hlediska pronikání na izraelský trh a rádi bychom v tom pokračovali. Na semináři bych také chtěl představit ČR potencionálním investorům z Izraele jako prosperující zemi, která je stabilní a poskytuje bezpečné zázemí pro možné izraelské investice,“ uvedl premiér Sobotka.

Izrael je ale i důležitým blízkovýchodním spojencem, téma bezpečnosti proto bude také jedním z nejdiskutovanějších. „Budeme také jednat o preventivním zabezpečení infrastruktury před potenciálními teroristickými útoky,“ potvrdil premiér.

„Samozřejmě bezpečnostní situace v Izraeli je nesrovnatelně horší než v ČR. Izrael denně čelí hrozbě teroristických útoků a má vypracované postupy, technická a technologická opatření a byl bych rád, abychom byli schopni sdílet s Izraelem ty nejmodernější technologie,“ dodal Sobotka, podle kterého mohou sloužit i k civilním účelům.

Izrael je v kybernetické bezpečnosti a ochraně kritických infrastruktur, které patří k novým perspektivním oblastem česko-izraelské spolupráce, světovým lídrem.

V České republice jsou realizovány také nové projekty. V Řitce u Prahy byl otevřen izraelský CyberGym, tedy tréninkové centrum proti kybernetickým útokům. Středisko zaměstná 25 expertů a lektorů, kteří projdou tréninkem v Izraeli, a toto centrum bude působit v rámci celé Evropy.

Členové vlád České republiky a Izraele dnes podepíší i několik memorand. Premiéři Bohuslav Sobotka a Benjamin Netanjahu pak i politické prohlášení.

„Tam se hlásíme k dimenzím naši strategické spolupráce a podporujeme její pokračování v následujících letech. Bude podepsána nová dohoda o spolupráci v oblasti rozvojové pomoci, budou podepsány dohody, které se budou týkat vědy, výzkumu vzdělávání a kultury,“ dodal Sobotka.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme