Boj s terorismem smrtí bin Ládina nekončí

I po smrti Usámy bin Ládina boj proti terorismu pokračuje. Shodují se na tom představitelé západních zemí i analytici. Prvního muže mezinárodní sítě Al Kaidá zabili Američané při akci v Pákistánu, které se kromě speciálního amerického komanda zúčastnili také členové pákistánské zpravodajské služby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama informuje o smrti Usámy bin Ládina

Americký prezident Barack Obama informuje o smrti Usámy bin Ládina | Zdroj: Reuters

„Podle mého názoru byla celá akce, vedoucí ke smrti Usámy bin Ládina, nepochybně výsledkem spolupráce pákistánské tajné služby a Američany. Za tím stojí ten fenomén, že Pákistán několik posledních let bojuje o udržení vlastní existence. Navzdory tomu, že se jedná o jadernou mocnost, a tudíž bychom předpokládali, že stát bude mít pevné základy, tak zejména v oblastech, které bezprostředně sousedí s Afghánistánem, jsme svědky toho, že státní moc není schopna prosazovat své potřeby, organizovat veřejný život,“ říká Michael Romancov z Metropolitní univerzity Praha.

Přehrát

00:00 / 00:00

O smrti bin Ládina a boji s terorismem mluvil na Rádiu Česko Michael Romancov z Metropolitní univerzity Praha

„Domnívám se, že pákistánské vládě došla trpělivost s tím, že ty ‚nevládní organizace‘ mají příliš silný vliv a proto byli ochotni Američanům říct, kde se Usáma bin Ládin nachází. Pákistánským vojenským elitám došlo, že pokud něco neudělají, samy se ocitnou v bezprostředním ohrožení. Podíl na moci jednotlivých nestátních aktérů, například různých kmenových náčelníků, je již natolik velký v tak rozsáhlé části státu, že to Pákistán nemůže tolerovat,“ uvádí Romancov.

Pokud se ukáže, že pákistánské politické elity iniciativně spolupracovali s Američany, jejich bezpečnostní situace nebude podle Romancova dobrá.

„Pákistánský prezident a premiér svolali schůzku šéfů všech bezpečnostních složek země. Určitě se mluvilo o reakci Pákistánců na smrt Usámy bin Ládina. Tito lidé se bojí všech nepředpokládaných výbuchů všech sympatizantů bin Ládina. Těch je v Pákistánu opravdu mnoho,“ uvádí bývalý český velvyslanec v Pákistánu a Afghánistánu Petr Přibík.

Dle bezpečnostních analytiků i politiků ale smrtí bin Ládina boj proti terorismu nekončí a lze očekávat další útoky. Spojené státy v souvislosti se smrtí bin Ládina uvedly do pohotovosti svá velvyslanectví. Američané byli varováni před možnými odvetnými akcemi Al-Káidy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, co znamená smrt bin Ládina pro Českou republiku, mluvil na Rádiu Česko František Bublan, poslanec a předseda výboru pro obranu a bezpečnost

„Smrt bin Ládina představuje dosud největší úspěch v našich snahách porazit Al-Káidu. Jeho smrt zároveň neznamená konec těchto našich snah. Není pochyb, že Al-Káida bude pokračovat v přípravách útoků proti nám. Musíme být a zůstaneme ostražití doma i ve světě. Musíme také znovu zdůraznit, že Spojené státy nejsou a nikdy nebudou ve válce s islámem. Bin Ládin nebyl muslimským vůdcem. Byl to masový vrah muslimů. Jeho skon by proto měl uvítat každý, kdo věří v mír a lidskou důstojnost,“ řekl dnes v noci také americký prezident Barack Obama.

Petr Přibík soudí, že pro jemenskou Al-Káidu je smrt Usámy bin Ládina přímo katastrofa, pro vedení Al-Káidy, především pro šéfa teroristických akcí v Súdánu a v Somálsku, je to příležitost zamyslet se a eventuálně zrevidovat své budoucí plány, a pokud jde o radikální afghánský Taliban, otevírá se prostor pro vyjednávání s afghánským prezidentem Karzáím, který to už nabídl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý český velvyslanec v Pákistánu a Afghánistánu Petr Přibík mluví o tom, co bude po smrti Usámy bin Ládina ve Světě o třetí na Rádiu Česko.mp3

Dle Jiří Schneidera, prvního náměstka ministra zahraničních věcí, se Al-Káida v posledních letech proměnila. Status vůdce, který měl bin Ládin, už podle něj asi nikdo mít nebude. K al-Káidě se různé buňky hlásí jako ke značce. V tomto smyslu není vůbec konec úsilí boje proti terorismu.

„Pro Al-Káidu bude smrt bin Ládina znamenat obrovský psychologický a morální šok, protože ztratili svého vůdce, svého inspirátora a svoji ikonu. Je ale otázka, nakolik to ovlivní akceschopnost sítě. Na první pohled by se mohlo zdát, že třeba moc ne, protože od většiny buněk byl odříznutý. Nebyl hlavním plánovačem, protože tu funkci zastává jeho pravá ruka Ammán Al-Zavahrí. Ale podle mého názoru právě kvůli obrovskému psychologickému šoku akceschopnost buněk narušena bude,“ říká bezpečnostní analytik Lukáš Visingr.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Pákistánu po zabití Usámy bin Ládina mluvil na Radiožurnálu bývalý český velvyslanec v Pákistánu a Afghánistánu Petr Přibík

„Osobně si myslím, že nebudou schopni naplánovat něco srovnatelné s 11. zářím. Lze spíše očekávat vlnu menších útoků, které budou v zoufalství a vzteku provádět některé z těch okrajových buněk. Ale jádro Al-Káidy, pokud se budou chtít nějak pomstít, budou nějakou akci připravovat delší dobu,“ dodává Visingr.

„Bin Ládinova smrt je důležitá psychologicky pro západní a mezinárodní koalici. Nicméně bin Ládin už se stal symbolem již před několika lety a teď se v očích svých stoupenců stane mučedníkem, kterým se vždy chtěl stát,“ vysvětluje bezpečnostní analytik Radek Khol, který pracuje v sekci Vysokého představitele EU pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O důsledcích smrti Usámy bin Ládina mluvil na Rádiu Česko zahraničně-politický komentátor ČRo Milan Slezák

Zahraničně-politický komentátor ČRo Milan Slezák si myslí, že není důležité, kdo teď stane v čele organizační struktury Al-Káidy. Její centrální část, která působí hlavně v Pákistánu, podle něj určitě vyvine maximální snahu o odvetný útok, kterým by Usámu bin Ládina pomstila. V konečném důsledku ale aktivita této části organizace upadá.

„Organizace je decentralizovaná a daleko větším nebezpečím než vrcholní vůdci, kteří se musejí skrývat a starat se hlavně o svoji vlastní bezpečnost, je například odnož Al-Káidy na Arabském poloostrově nebo severoafrická odnož, která působí hlavně v Alžírsku,“ řekl Slezák. Vůbec nejnebezpečnější jsou ale podle něj lidé, kteří vyrůstali v Evropě, přestoupili k Islámu nebo jsou to potomci přistěhovalců.

„Tito lidé ovládají evropské způsoby chování, na první pohled vypadají jako Evropané, jsou ale náchylní uvěřit radikálním teoriím a mohou snadno zaútočit na západoevropské cíle,“ varoval Slezák.

V Afghánistánu se situace nezmění

Od smrti bin Ládina nelze čekat ani zlepšení situace v Afghánistánu. Většinu bojů proti západním silám tam vede fundamentalistické hnutí Taliban. Vliv Al-Káidy v Afghánistánu je výrazně menší než v době teroristických útoků na Spojené státy z 11. září 2001.

Taliban by se měl ze smrti Usámy bin Ládina poučit a upustit od boje, prohlásil afghánský prezident Hamíd Karzáí. Zabití vůdce Al-Káidy americkými speciálními jednotkami označil za dobrou zprávu, stejně jako Rusko, Německo, Británie, Francie a další země.

„Taliban Usámu bin Ládina nepovažoval nikdy za svého vůdce. Taliban poskytl bin Ládinovi azyl a doplatil na to. Nevidím v tuto chvíli důvod, proč by právě tato akce měla talibance v nějakém ohledu výrazně posunout směrem k ukončení konfliktu. To si spíš myslím, že režim prezidenta Karzáího s nimi najde nějaký minimální společný jmenovatel, od kterého se odrazí a najdou nějaký modus vivendi, jak spolu koexistovat,“ dodává Michael Romancov z Metropolitní univerzity Praha.

‚Česko musí být bdělé‘

„Jedná se o symbolickou záležitost, ale boj s al-Káidou tím nekončí. Naopak se můžeme domnívat, že to bude ještě horší. Usáma bin Ládin se stane mučedníkem, symbolem a tito ‚hrdinové‘ jsou mnohdy nebezpečnější po smrti, než za svého života. Musíme proto počítat s tím, že nějaká odveta by mohla přijít. Ať už proti Spojeným státům, nebo jejich spojencům,“ říká František Bublan, poslanec a předseda výboru pro obranu a bezpečnost.

Podle Bublana by měla Česká republika vyzvat svá velvyslanectví, aby stejně jako například Velká Británie a Spojené státy přezkoumaly svá bezpečnostní opatření. Především v krizových oblastech:

„Naše zpravodajská skupina, která je složena ze všech zpravodajských služeb a ze zástupců ministerstva zahraničních věcí, by měla zasedat a analyzovat situaci. Využívat všech zpravodajských informací od našich spojenců, být v určité bdělosti.“

Přijde odplata?

„Pro celou zpravodajskou komunitu ve Spojených státech je to velký úspěch. Došlo k likvidaci symboliky toho, co se stalo 11. září 2011,“ uvádí Andor Šándor, bezpečnostní poradce a bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby.

Přehrát

00:00 / 00:00

O důsledcích smrti bin Ládina na terorismus mluvil na Rádiu Česko Andor Šándor, bezpečnostní poradce a bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby

Podle Šándora se říká, že mu bylo nabídnuto, aby se vzdal a pak byl zastřelen: „Je otázka do jaké míry by byl schopen vypovědět k věcem novým. Z hlediska politického mít bin Ládina na svém území by také nebylo nejšťastnější.“

Šándor čeká, že pokus odplaty ze strany teroristů přijde. Hlavně v Pákistánu a Afghánistánu: Al-Káida z hlediska řízení nijak neutrpěla, protože nijak řízena nebyla. Důležité je, jak budou dál schopni generovat peníze pro to, co potřebují. Myslím si, že můžeme říci, že revoluce v některých zemích světa mohou mít na činnost těchto skupin větší vliv, než smrt bin Ládina. On totiž v 90. letech spolurozhodoval o některých operacích především tím, že na ně přidělil peníze. Do řízení operace a určování cílů se příliš nepletl.“

Igor Maňour, Lenka Buriánková, Martina Mašková, Tomáš Pavlíček, Jan Piroch, Eva Presová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme