Americká letadla poprvé udeřila proti radikálům u Bagdádu

Americké letectvo poprvé udeřilo proti radikálům z Islámského státu poblíž irácké metropole Bagdádu. O útocích, k nimž došlo už v pondělí, informovalo velitelství amerických ozbrojených sil pro Blízký východ a Střední Asii. Až dosud se americké nálety odehrávaly na severu a na západě země. K misím nad Irákem se připojili také Francouzi, zatím ale provádějí jen průzkumné lety.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irák. Domy nedaleko Mosúlu zničené po americkém náletu. Američané útočí na pozice radikálů z Islámského státu

Irák. Domy nedaleko Mosúlu zničené po americkém náletu. Američané útočí na pozice radikálů z Islámského státu | Zdroj: Reuters

Útoky mají za cíl překazit další postup extremistů a podpořit ofenzivu irácké armády.

Podle televizní stanice NBC představoval pondělní nálet u Bagdádu začátek nové, intenzivnější fáze letecké kampaně proti Islámskému státu v Iráku.

Vystupňování leteckého tažení proti Islámskému státu ohlásil již minulý týden americký prezident Barack Obama.

Celkem od 8. srpna už americká letadla udeřila na pozice radikálů více než 160krát. Ještě před útokem u Bagdádu se odehrál další nálet v pohoří Sindžár na severozápadě země, kde americké letouny podle velitelství zničily šest vozidel radikálů.

V Sýrii zatím letadla neútočila

Pomoc Američanů si pochvalují kurdské ozbrojené milice. Podle jejich oblastního velitele Zaíma Aliho jim letadla pomohla získat od džihádistů zpět část regionu Zumar západně od Mosúlu.

„Americkému letectvu jsme řekli o naší operaci a dali jim souřadnice. Pomohli nám a jejich podpora byla skvělá. Jsme spokojení. Chtěli jsme získat 10 kilometrů, a nakonec se nám podařilo osvobodit navíc pět vesnic ve vzdálenosti dalších deseti kilometrů. Teď pracujeme na opatřeních k obraně další oblasti,“ popsal kurdský velitel.

Kromě náletů proti islamistům v Iráku povolil Obama i nálety na jejich pozice v sousední Sýrii. Tyto akce by podle Obamy neměly být koordinovány s režimem Bašára Asada v Damašku, který prý ztratil veškerou legitimitu.

Až dosud se však žádný americký nálet na syrské území neodehrál.

ČTK, kov, Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme