Vyšetřování války v Gaze opět prohloubilo konflikt mezi Palestinci

Palestinské hnutí Hamás možná nepřistoupí na ukončení sporů s prozápadním vedením Mahmúda Abbáse, které chystají na konec října egyptští zprostředkovatelé. Důvodem je vyšetřovací zpráva OSN o zimní válce v pásmu Gazy, která obvinila jak palestinské ozbrojence, tak izraelskou armádu z válečných zločinů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chalid Mishaal

Chalid Mishaal | Foto: Jaromír Janev

Vláda prezidenta Abbáse pod silným nátlakem Izraele a Spojených států přestala podporovat vyšetřování konfliktu. Teď kvůli tomu čelí bezprecedentní kritice od samotných Palestinců.

Šéf palestinského parlamentu vyzval k sesazení Abbáse a demonstranti nazývají prezidenta vlastizrádcem.

Izraelci v lednu bojovali hlavně proti hnutí Hamás. Jeho přední činitel Mahmúd Zahhár připomněl, že Abbásovo vedení tehdy v zákulisí pomáhalo Izraelcům, aby se v Gaze zbavilo konkurenčních islamistů. Nyní navíc Abbás brání vyšetřování domnělých izraelských zločinů a s takovými politiky se prý nemůže Hamás usmiřovat.

Komise OSN pro lidská práva se měla zprávou o válce v Gaze zabývat minulý týden. Tím, že palestinské vedení stáhlo podporu, se ale celá věc odsunula až na jaro.

Břetislav Tureček, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme