Ahmadínežád má patrně židovské kořeny

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád je židovského původu a tuto skutečnost maskuje svými útočnými výpady proti Izraeli. Napsal to britský deník Daily Telegraph s odvoláním na své vlastní pátrání po Ahmadínežádově minulosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád | Foto: WorldNetDaily

Údaje o židovských kořenech íránského politika se objevily už v minulosti, britský deník ale došel zatím nejdále v jejich prokazování.

Ahmadínežád loni po parlamentních volbách ukazoval fotografům razítko ve svém občanském průkazu. Jak ale odhalil Daily Telegraph, na fotkách je vidět nejen důkaz, že odvolil, ale také původní jméno jeho rodiny Sabúrdžiján.

Jde o příjmení typické pro íránské Židy. Jak zjistil britský deník, íránské úřady ho dokonce vyhradily pro tuto náboženskou menšinu.

Už dříve opoziční zdroje v Íránu poukazovaly na to, že Ahmadínežádova rodina na islám přestoupila. Před časem citoval jiný britský deník The Guardian příbuzné Ahmadínežáda v jeho rodné vesnici. Rodina prý přijala muslimské jméno z "ekonomických a náboženských důvodů", když byly dnešnímu prezidentovi čtyři roky.

Ahmadínežád kvůli tomu čelil štiplavým poznámkám svých protivníků v letošní předvolební kampani. Změnu jména přiznal, ale nijak ji nevysvětlil.

Břetislav Tureček, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme