Izrael dostal důkaz, že zajatý voják Šalit je naživu

Izraelská televize odvysílala videozáznam vojáka Gilada Šalita, který je už déle než tři roky v rukou palestinských ozbrojenců v pásmu Gazy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gilad Šalit  na zveřejněném videozáznamu

Gilad Šalit na zveřejněném videozáznamu | Zdroj: ČTK

Od Šalitova zajetí je to první takto jasný důkaz, že třiadvacetiletý seržant je naživu. Izrael dnes výměnou za nahrávku propustil ze svých věznic 19 palestinských žen a jedna má vyjít na svobodu v neděli.

Gilad Šalit na záznamu pořízeném jeho vězniteli sedí v zelené uniformě na plastové židličce a v ruce drží palestinské noviny Filastín ze 14. září.

Na vojákovi není patrné žádné zranění ani psychická újma. I když má tmavé kruhy pod očima, místy se dokonce mírně usmívá.

Z předem napsaného prohlášení Šalit přečetl, že doufá ve své brzké propuštění a že izraelská vláda přistoupí s Palestinci na výměnu, která to umožní.

Palestinské hnutí Hamás požaduje propuštění více než tisícovky vězňů držených Izraelem. Dosavadní pokusy o dohodu ztroskotaly na obstrukcích a výhradách obou stran.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme