Teherán hrozí Izraeli pro případ útoku "zničující odvetou"

Pokud by Izrael zaútočil na íránské území, následná odveta by znamenala rychlý zánik židovského státu. Prohlásil to íránský ministr zahraničí Ahmad Vahídí. Jen pár hodin před tím Teherán znovu otestoval dvě rakety dlouhého doletu schopné zasáhnout také Izrael. Představitelé židovského státu nevylučují útok na Írán, protože tato země odmítá zastavit svůj jaderný program.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Ani jedna z odpálených raket není novinka - jak Šaháb 3 tak Sedžíl 2 už Íránci otestovali. Sedžíl ale odborníci považují za další důkaz vyspělosti íránského raketového programu. Dvoustupňová raketa na pevné palivo je přesnější než předchozí typy a příprava na její odpálení zabere méně času než u šahábů.

Írán tvrdí, že posiluje obranyschopnost země. Ministr Vahídí prohlásil, že pokud by "sionistický režim" na Írán zaútočil, znamenalo by to pro něj "poslední výdech."

Izrael nevylučuje útok na Írán a průběžně takové akce nacvičuje. Teherán totiž odmítá zastavit obohacování uranu použitelné i výrobě jaderné bomby. Minulý týden dokonce vyšlo najevo, že Írán má na obohacování už druhý, dosud utajovaný závod.

Břetislav Tureček, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme