Írán přiznal druhou továrnu na obohacování uranu

Írán informoval Mezinárodní agenturu pro atomovou energii, že má ještě jednu továrnu na obohacování uranu. S odvoláním na diplomatické zdroje to uvedly agentury AP a Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád | Zdroj: ČTK

Světové společenství dosud vědělo pouze o továrně v Natanzu, kde už Írán vybudoval několik tisíc centrifug. O dalším závodu prý Íránci informovali šéfa mezinárodního jaderného dozoru Muhammada Baradeje.

Nová informace přichází ve chvíli, kdy Západ prosazuje další sankce, protože Teherán odmítá obohacování uranu v Natanzu zastavit. Příští týden mají íránští vyjednávači obnovit rozhovory s Německem a pěti stálými členy Rady bezpečnosti OSN.

Prezident Mahmúd Ahmadínežád tvrdí, že cílem Íránu je obohacovat uran pouze na 20 procent, tedy daleko méně, než je potřeba k výrobě atomové bomby. Uvedl ale také, že emisaři požádají západní země o dodávky vysoce obohaceného uranu pro výzkumný reaktor.

Západ totiž dosud sliboval, že Teheránu všemožně pomůže, pokud odstaví své odstředivky. Teď se objevila spekulace, že pokud mezinárodní společenství překvapivý požadavek odmítne, bude to pro Íránce záminka, aby pokračovali ve svém vlastním programu.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme