Obama svolal na úterý třístranný summit s Izraelci a Palestinci

Americký prezident Barack Obama svolal na úterý třístranný blízkovýchodní summit, který má vést k obnovení mírových rozhovorů. Oznámil to Bílý dům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Foto: Tomáš Adamec

Obama by se tak měl v New Yorku sejít s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem a izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Oba přijedou na Valné shromáždění OSN. Poslední americký pokus sblížit stanoviska těchto politiků přitom skončil krachem.

Obama se nejprve setká s každým z vůdců zvlášť a pak otevře třístranný summit. Izrael už schůzku uvítal s tím, že Netanahuova vláda už od svého jarního nástupu prosazovala rozhovory bez předběžných podmínek.

Abbás dosud říkal, že mírová jednání neobnoví, dokud Izrael nezmrazí výstavbu židovských osad na okupovaných území. Podle Palestinců je tato kolonizace v přímém rozporu s izraelskými mírovými deklaracemi.

V uplynulých dnech byl na Blízkém východě americký emisar George Mitchell. Svůj pobyt dokonce prodloužil, aby Netanjahua přiměl k ročnímu přestávce v budování osad, což se mu ale nepodařilo. Izrael nabídl pouze devítiměsíční omezení tempa jejich výstavby.

Břetislav Tureček, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme