Vláda v Hongkongu zrušila plánované rozhovory, ulice se opět plní studenty

Hongkongská vláda zrušila rozhovory s protestujícími studenty, kteří teď vyzývají obyvatele někdejší britské kolonie, aby vyšli do ulic. Napětí v jednom z nejvýznamnějších finančních center na světě tak opět roste. Demonstranti i nadále požadují svobodné a přímé volby šéfa Hongkongu. Čína, která ho získala do své správy v roce 1997, to ale odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hongkongská vláda zrušila plánované rozhovory s demonstranty, ti tak opět plní ulice

Hongkongská vláda zrušila plánované rozhovory s demonstranty, ti tak opět plní ulice | Zdroj: Reuters

Na půl druhou odpoledne studenti svolali další velký protest.

Na hlavní třídě ve čtvrti Admiralita, kterou lemují banky, nákupní centra a hotely, ale kde se také nachází vedení čínských jednotek rozmístěných v Hongkongu, je skutečně více lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hongkongská vláda zrušila rozhovory s demonstranty. Situaci sleduje zvláštní zpravodaj ve východní Asii Robert Mikoláš

Nejsou to však desetitisíce, ale zhruba tři tisíce demonstrantů, kteří dávají najevo odhodlání i nadále v protestech pokračovat, což potvrzují i přinesené stany. Politická horečka tak v Hongkongu opět stoupá.

Jeho vedení – jak šéf výkonné rady, tak i několik ministrů – navíc o víkendu odjíždí pryč na konferenci do sousední čínské provincie a vrací se až v neděli, respektive v pondělí. Případné rozhovory jsou tak v nejbližších hodinách či dnech v nedohlednu.

Nechte je unavit, taktizuje Čína

Před dvěma týdny policisté použili proti demonstrantům slzný plyn a pepřový sprej. Obdobně tvrdý zásah se tentokrát s největší pravděpodobností očekávat nedá, protože by to naopak mohlo vyvolat další vlnu nevole a vyhnat opět další desetitisíce lidí do ulic.

Podle nepotvrzených informací pak už dříve vydal Peking, který oficiálně řídí jen zahraniční a obrannou politiku Hongkongu, nařízení zatím do demonstrantů nestřílet.

Demonstranti v Hongkongu jsou rozhodnutí v protestech proti vládě vytrvat | Foto: Reuters

Čína zvolila jinou taktiku: nechat protestující unavit a zároveň proti nim poštvat co nejvíce obyvatel někdejší britské kolonie, kteří se těžko dostávají do práce, obchodníci přicházejí o tržby a pověst ekonomicky nejsvobodnějšího místa na světě – jak je Hongkong označován – trpí. Dnes to prohlásil i slavný hongkongský rodák a hrdina akčních filmů Jackie Chan.

Pod tlakem jsou ovšem obě strany, jak studenti, tak i vláda, a obyvatelé Hongkongu je vyzývají k jednání. Odmítavé postoje obou stran totiž Hongkongu neprospívají.

Šéf Hongkongu je vyšetřován pro korupci

Studenti i příznivci hnutí Occupy Central chtějí vedle svobodných voleb i demisi šéfa Hongkongu. Pod ním se ale „kýve židle“ spíše kvůli finančnímu skandálu.

Leung Čchun-jing je vyšetřován kvůli penězům, které dostal od australské firmy ještě předtím, než se stal šéfem Hongkongu. Konkrétně jde o částku v přepočtu asi 125 až 130 milionů korun.

Opozice tvrdí, že jde o úplatek, ostatně případ vyšetřuje také úřad zabývající se korupcí, a to samé požaduje i jeden z australských senátorů, který se obrátil na australskou federální policii.

Příští týden proto šéfa Hongkongu čeká poslanecké „grilování“, kdy bude čelit otázkám týkajícím se jak protestů, tak i tohoto obvinění. Zatím má však jeho osud v rukou hlavně čínské vedení.

Hongkong pod čínskou správou | Foto: Český rozhlas

Robert Mikoláš, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme