Vítezství opozice na Tchajwanu není překvapivé, míní analytička

V prezidentských volbách na Tchajwanu vyhrála vůdkyně opoziční Demokratické pokrokové strany Cchaj Jing-wen a opozice uspěla i ve volbách do parlamentu. Podle analytičky Asociace pro mezinárodní otázky Sue Nguyen to není překvapivé. Může za to podle ní nepřesvědčivá kampaň dosud vládnoucí Národní strany (Kuomintangu) i její styl politiky ve vztahu k Číně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Tchajwanu probíhají prezidentské volby

Na Tchajwanu probíhají prezidentské volby | Zdroj: Reuters

Je to překvapivě hladké vítězství nebo se očekával těsnější souboj?

Pro ty, co Tchajwan sledují dlouhodobě, to vlastně žádné překvapení není, protože vládní strana a prezident Maa Jing-ťiou byli v posledních letech už velmi nepopulární.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledcích voleb na Tchajwanu mluvila analytička Asociace pro mezinárodní otázky Sue Nguyen

Právě kvůli sbližování vztahů s Čínou, a také je pravda, že v posledních měsících vládní strana nebyla schopná předvést nějakou silnou, přesvědčivou kampaň. Byla víceméně založená hlavně na zastrašování – co by mohlo přijít, pokud by vyhrála opoziční kandidátka.

A dokonce v říjnu měnili kandidáta na prezidenta, kdy odstoupila původní kandidátka a teprve nominovali nového kandidáta. To znamená, že ta kampaň byla opravdu rozpačitá a už v lokálních volbách vládní strana zcela propadla. Takže vítězství té opoziční kandidátky není vůbec překvapení.

Takže – jestli to chápu správně – sbližování s Čínou už není voličům moc po chuti?

To není tak úplně přesné. Vlastně větší problém než sbližování s Čínou je způsob, jakým vládní strana všechny dohody s Čínou uzavírala. Probíhalo to vždycky velmi netransparentně, za zavřenými dveřmi, veřejnost o tom vůbec neměla žádný přehled a potom v parlamentu vládní strana chtěla rychle ty dohody ratifikovat a prosadit.

To znamená, že vlastně ta netransparentnost a způsob, jakým sbližování s Čínou po té obchodní a ekonomické stránce probíhá, to je hlavní kritika už vlastně většiny společnosti.

Ve volbách na Tchajwanu uspěla opozice. Čína prý bude dál 'pevná jako skála'

Číst článek

Co si tedy teď voliči představují od nové prezidentky, jaký má být jaksi optimální způsob, jak ty vztahy s Čínou utužovat – jestli je skutečně utužovat nějak více?

Tak tchajwanská společnost je rozdělená, zda vůbec ty vztahy s Čínou mají být na takto dobré úrovni, to je pravda. Ale v zásadě ten hlavní požadavek i „slunečnicového hnutí“, které okupovalo tchajwanský parlament v roce 2014, byl, aby byl vytvořen nějaký mechanismus, který by se využíval při schvalování jakýchkoli dohod s Čínou. To znamená, aby to všechno probíhalo transparentně, aby parlament nad tím měl kontrolu a aby se vědělo, o čem konkrétně se jedná.

To je asi jeden z těch hlavních bodů kandidátky nebo teď už budoucí prezidentky Cchaj Jing-wen, která slíbila, že toto skutečně zavede, že s nějakým mechanismem přijdou, a také sdělila, že vztahy s Čínou budou na statusu quo, takže se neočekávají zatím dramatické změny. Ale to si musíme ještě počkat.

ČRo Plus Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme