Mladí Číňané vstupují do armády, aby se vyhnuli nezaměstnanosti

Čínská armáda rozšiřuje své řady o nezaměstnané vysokoškoláky. Kvůli dopadům ekonomické krize vstupuje do ozbrojených sil rekordní počet mladých lidí. Čínská armáda, která je oporou vládnoucí komunistické strany, má nejvíce vojáků na světě, nyní v ní slouží s 2,3 milionu mužů a žen. Už ve čtvrtek, v rámci oslav 60.výročí vzniku ČLR také předvede své nejmodernější zbraně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oslavy 60. výročí Čínské lidové republiky

Oslavy 60. výročí Čínské lidové republiky | Foto: Robert Mikoláš

Čínští komunisté slaví 60 let své vlády, kterou si drží především díky armádě. V málokteré zemi na světě jsou totiž ozbrojené síly tak spjaty s režimem, který je u moci, jako právě v nejlidnatější zemi světa. Současná ekonomická a finanční krize navíc do její náruče posílá rekordní množství kvalifikovaných posil. Jen během letošního roku se jí totiž upsalo na 120 tisíc absolventů vysokých škol, což je 60x více oproti roku 2001.

"Víte, já pocházím z malé vesnice v provincii Chu-pej, z chudé rodiny. Mí rodiče se museli hodně uskromnit, aby mi zaplatili studium. Je totiž hrozně těžké pro děti pocházející z podobných oblastí, aby získaly vysokoškolské vzdělání, a já jim to pochopitelně chci a musím vrátit. Samozřejmě že si představovali, že nastoupím do nějaké velké společnosti, ale situace je složitá, proto jsem byl vděčný za možnost nastoupit právě do armády," vysvětluje 23tiletý Čchao-cung, absolvent jedné z pekingských univerzit.

Práci shánějí přes dva miliony vysokoškoláků

Jednou z příčin vysokého počtu nezaměstnaných s univerzitním diplomem je i prudký nárůst počtu vysokých škol v Číně od konce 90.let minulého století. Jen letos studium ukončil rekordní počet 6 milionů a sto tisíc mladých lidí a zhruba čtvrtina z nich nemá zajištěné zaměstnání. Navíc marně shání práci další milion vysokoškoláků, kteří diplom získali už vloni.

"Měsíčně dostáváme 2 tisíce jüanů, což je asi 5 tisíc korun. Není to mnoho, ale k uživení rodiny to stačí. Nejdůležitější ovšem je, že po službě v armádě máte zajištěno dobré místo ve vládních úřadech či firmách a tím je to pro nás atraktivní," dodává Čchao-cung.

Každý nezaměstnaný má zároveň zajištěn jakýsi bonus ve výši 6 tisíc jüanů ročně i rychlejší povýšení. Pro řadu nezaměstnaných vysokoškoláků určitě lákavá nabídka. Tím spíše, když stačí upsat se jen na dva roky. V době vlády Mao Tse-tunga to bylo jednodušší. Vzdělaní lidé prostě museli odjet na venkov pomáhat při jeho rozvoji.

Současné vedení v čele s prezidentem Chu Ťin-taem také vysokoškoláky vyzvalo, aby odešli do odlehlejších oblastí včetně zemětřesením postiženého S´-čuanu, většina však velká města na východě odmítá opustit.

Kdo ale může být určitě spokojen, je velení Čínské lidové armády. Ve stejném okamžiku, kdy ministerstvo práce na konci května oznámilo, že práci má zajištěno jen 45% letošních absolventů, zahájilo další nábor do ozbrojených sil.

Komunistická vláda stojí a padá s armádou

"Čínští vojáci jsou velmi, schopní, silní a kvalifikovaní. Dlouho jsme nezažili žádnou válku, žijeme v míru, ale je nutné být připraven. Čína sice nemá tak moderní a sofistikované zbraně jako Spojené státy, na druhé straně je však jadernou velmocí a to nám zajišťuje bezpečnost," je přesvědčen Čchao-cung.

Armáda má v čínské společnosti zcela výjimečné postavení. Je přímo podřízená komunistickému vedení a nikoli ministerstvu obrany. Svého času už Mao Tse-tung prohlásil, že politickou moc zajišťují jen zbraně a jeho následovníci si to dobře uvědomují. Díky vojákům komunisté před 60 lety převzali vládu a armáda rozhodovala o podobě vedení země i v následujících desetiletích.

V roce 1976, po smrti Velkého Maa, tak maršál Jie Ťien-jing sesadil tzv. Gang čtyř a umožnil nástup Teng Siao-pchingovi, který Čínu otevřel světu. Podobné to bylo i v době pro-demokratických demonstrací a po masakru na Ťien-an-men v roce 1989.

Není proto divu, že si loajalitu armády vyžádalo čínské vedení i krátce před oslavami 60.výročí vzniku ČLR. Nejmenovaný politolog v této souvislosti prohlásil, že komunisté budou v Číně vládnout tak dlouho, dokud je bude podporovat právě armáda.

Robert Mikoláš, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme