Čína kvůli Dalajlámovi ruší zájezdy na Tchajwan

Čína se mstí Tchajwanu. Kvůli návštěvě Dalajlámy na ostrov nepouští turisty. Nejvyšší tibetský duchovní přitom zdůrazňoval, že jeho cesta má čistě duchovní charakter - na Tchajwanu se modlil za oběti tajfunu Morakot.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jeho Svatost dalajlama

jeho Svatost dalajlama | Foto: Tomáš Adamec

Čínské cestovní kanceláře bojkotují hlavně druhé největší tchajwanské město Kchaošiung, které nedávno nejvyšší tibetský duchovní navštívil.

Od začátku září hlásí hotely na jihu ostrova tisíce zrušených rezervací. Podle hotelové asociace to čínským cestovním kancelářím nařídily vládní úřady.

Ubytovací zařízení v Kaohsiungu zatím ztráty vyčíslila na zhruba 200 tisíc amerických dolarů, turisté z Číny navíc nepřijedou ani v říjnu.

Další vlna protestů ze strany Pekingu se totiž očekává v souvislosti s promítáním filmu o ujgurské opoziční vůdkyni Rebíe Kadírové, který bude uveden právě v Kaohsiungu na nadcházejícím filmovém festivalu.

Jak Dalajlámu, tak šéfku Světového kongresu Ujgurů Čína označuje za separatisty usilující o odtržení Tibetu a Sin-ťiangu.

Robert Mikoláš, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme