Karzáí připustil podvody při srpnových volbách

V srpnových afghánských prezidentských volbách mohlo dojít k podvodům, připustil obhájce prezidentského úřadu Hamíd Karzáí. Machinace podle něj ale nemohly být tak rozsáhlé, jak tvrdí pozorovatelé Evrospké unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hamíd Karzáí

Hamíd Karzáí | Zdroj: ČTK

Hamíd Karzáí je podle předběžných úplných výsledků vítězem voleb. Už v prvním kole získal nadpoloviční většinu hlasů.

Dohlížitelé z Evropské unie ale varují, že až půldruhého milionu volebních hlasů mohlo být zfalšovaných. Většina z nich přitom šla ve prospěch Karzáího.

Dosavadní prezident ale takové obvinění odmítá a své vítězství považuje za legitimní. Připouští sice, že někteří vládní úředníci mu stranili, podvody ale prý nejsou tak rozsáhlé.

Pokud Afghánská nezávislá volební komise uzná výhrady evropských pozorovatelů a sporné hlasy zruší, spadne Karzáí pod padesáti procentní hranici nutnou pro získání prezidentského úřadu a zemi čeká druhé kolo voleb.

Jaromír Marek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme