Indonéský Aceh zavádí trest smrti ukamenováním

Indonéská provincie Aceh zavádí islámský zákon šaría. Změny odhlasované místním parlamentem zpřísňují tresty za znásilnění nebo pití alkoholu a povolují i popravu ukamenováním, například za nevěru. Zavedení zákona šaría umožňuje dohoda mezi indonéskou vládou a bývalými povstalci, která v roce 2005 ukončila téměř 30 let trvající občanskou válku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Domy v Acehu

Domy v Acehu | Foto: Charita ČR

Regionální parlament v Acehu schválil zavedení islámského zákona i přes protesty ochránců lidských práv i zástupce guvernéra. Jakarta povolila částečně uplatnění zákona šaría už v roce 1999, aby uvolnila napětí v provincii a vyšla vstříc požadavkům povstalců. Od začátku 21.století tak byly například zakázány hazardní hry a ženy musely nosit přikrývky hlavy.

Od příštího měsíce však bude možné přísněji trestat pití alkoholu, znásilnění či homosexualitu. Například za homosexualitu může odsouzený skončit ve vězení až na osm let. Zavádí také popravy dospělých ukamenováním, především za nevěru. Aceh je dnes jedinou oblastí sekulární Indonésie, kde je zákon šaría uplatňován.

Indonéská provincie Aceh, do které se islám dostal před staletími ze Saúdské Arábie, má poloautonomní status.

Robert Mikoláš, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme