Čína má plán pro Tibet, chce tam víc cizinců i mrakodrapů

Čína přijala nový plán rozvoje Tibetu. Miliardové investice mají v příštích deseti letech zajistit jak rozvoj této autonomní oblasti, tak i turistického ruchu. Na nové podobě metropole Lhasy se dokonce vůbec poprvé mohou podílet i cizinci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na novou Lhasu

Pohled na novou Lhasu | Foto: Robert Mikoláš

Díky novému plánu se má Tibet více otevřít cizincům, a to jak architektům, tak i turistům. Až do současnosti totiž platil zákaz, aby se jakýchkoli projektů v této autonomní oblasti účastnili cizinci, na rozdíl od ostatních částí Číny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Robert Mikoláš o čínském plánu rozvoje Tibetu

Hlavně v těch největších městech se zahraniční architekti doslova předhánějí ve futuristických, někdy až bláznivých projektech a mají doslova volnou ruku pro své nápady.

Příkladem je zejména Peking, ale mrakodrapy a další stavby odvážných tvarů se staví i v menších provinčních městech.

Představitelé Tibetu už nechtějí zůstat pozadu, bez ohledu na to, že tam převládá zcela jiná architektura. A úřady ve snaze získat co nejkvalitnější projekt nabízí dokonce pro vítězné návrhy i odměnu, a to ve výši jednoho milionu jüanů, tedy asi 2,6 milionu korun.

Dalajláma by Lhasu nepoznal

Je tedy pravděpodobné, že se v Tibetu se do závratných výšin budou tyčit kromě vrcholků hor i mrakodrapy. Návrhy čínské Akademie pro urbanistické plánování a výstavbu, které představila před šesti lety, prý byly příliš konzervativní.

Nové projekty mají být doslova odvážné. A když měli úředníci v Tibetu odpovědět na otázku, jak odvážné, prohlásili, že tak, aby se Lhasa stala skutečným mezinárodním městem. Jinými slovy, že se představivosti meze nekladou.

Tibetská metropole už dnes vypadá jako každé jiné čínské město, stejně tak i sídlo pančenlámů, Tašilhunpo, se od nich prakticky neliší a dále se spolu s pokračujícím přílivem Číňanů rozšiřuje.

Dalajláma, který ze Lhasy musel před 50 lety uprchnout, aby se zachránil, by ji určitě nepoznal. Dnes v ní totiž žije čtyřikrát více obyvatel. Nejstarší část města Barkor s typickými tibetskými domy a kláštery nyní tvoří jen dvě procenta z celkové rozlohy Lhasy.

Podmínky pro vstup cizinců se uvolní

O otevření Tibetu zahraničním turistům se v uplynulých dnech jednalo přímo v Politbyru. Nejmocnější orgán Číny rozhodl, že uvolní podmínky pro vstup cizinců do Tibetu, přesto i nadále jen v případě organizovaných zájezdů. Stejně tak zůstanou v platnosti zákazy do mnoha částí autonomní oblasti.

Peking chce ale cizince nalákat lepší infrastrukturou, službami a podobně. Už v dubnu letošního roku, kdy Čína znovuotevřela Tibet pro cizince a obyvatele Hong Kongu, Macaa a Tchajwanu, totiž tvořili turisté ze zahraničí 10 procent a Peking chce toto číslo ještě zvýšit. Celkem pak očekává, že letos Tibet navštíví tři miliony turistů.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme