Severní Korea je prý v závěrečné fázi obohacování uranu

Severní Korea tvrdí, že se dostala do závěrečné fáze obohacování uranu. Uvedla to severokorejská státní agentura KCNA. Pchjongjang by tak mohl mít k dispozici další způsob, jak vyvinout jadernou bombu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrální Kim Ir-senovo náměstí v Pchjongjangu

Centrální Kim Ir-senovo náměstí v Pchjongjangu | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

Severní Korea kromě toho uvedla, že pokračuje v získávání plutonia z vyhořelého jaderného paliva.

Jadernou zbraň KLDR vyzkoušela už dvakrát, poprvé to bylo na podzim roku 2006. V únoru následujícího roku souhlasila s omezením svého jaderného programu výměnou za ekonomickou pomoc. Pchjongjang se v rámci šestistranných rozhovorů o ukončení severokorejského jaderného programu mimo jiné zavázal, že uzavře jaderné zařízení v Jongbjonu.

Provoz Jongbjonu omezil v roce 2007. Rozhovory Severní a Jižní Koreje, Číny, Japonska, Spojených států a Ruska ale pak uvízly na mrtvém bodě, protože účastníci se nedokázali shodnout na způsobu ověření severokorejských údajů o aktivitách v jaderné oblasti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor s Milanem Slezákem na Rádiu Česko

Druhý test s plutoniovou náloží provedl Pchjongjang v květnu. Rada bezpečnosti OSN na to reagovala zpřísněním sankcí. Napětí na Korejském poloostrově zesílilo i poté, co Pchjongjang vypověděl příměří, které v roce 1953 ukončilo Korejskou válku. Severní Korea obnovila provoz zařízení v Jongbjonu.

Během posledních týdnů se zdá, že Pchjongjang se snaží napětí zmírnit: propustil na svobodu dvě vezněné americké novinářky, se Soulem se dohodl o návštěvách rodin rozdělených korejskou válkou, umožnil obnovu dopravy přes severokorejskou jižní hranici. V současnosti prý Severokorejci dali Radě bezpečnosti OSN na vědomí, že jsou připraveni jak na dialog, tak na další sankce.

Nejnovější tvrzení Severokorejců, že dospěli do závěrečné fáze obohacování uranu, je mimořádně obtížné ověřit. Podle Milana Slezáka, zahraničně politického komentátora Radiožurnálu, proto může jít z jejich strany jen o taktickou kličku. Řekl to ve vysílání Rádia Česko.

"Na druhou stranu, je-li to pravda, tak to znamená, že Pchjongjang léta lhal, protože léta říkal, že program obohacování uranu nemá, a naposledy to řekl před čtvrt rokem."

"Pokud to tak je, tak to znamená, že Severokorejci lstivě a vskrytu rozvíjeli druhý jaderný program, který je neméně nebezpečný, jako plutoniový, o kterém se celou dobu na těch šestistranných rozhovorech jednalo," uvedl Milan Slezák.

Marika Táborská, Martina Mašková, Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme